Онлајн-диван "БГ за почетнике" о Јованки Броз из Ранчићеве куће

16. јун 2021.

 

Након маја у Београду који памти некадашњи Дан младости, у сусрет новој играно-документарној серији „ЈОВАНKА БРОЗ И ТАЈНЕ СЛУЖБЕ” истоимени онлајн диван „Београд за почетнике” из Ранчићеве куће, емитован на на јутјуб каналу и ФБ страни Центра за културу Гроцка, заголицао је машту публике мало познатим детаљима из контроверзног, филмског животног сценарија прве даме Југославије.

Гост новинарке Смиљане Попов био је Недељко Kовачић, редитељ и косценариста серије о јованки Броз коју од јесени гледамо на РТС-у.
 
Гроцка је право место за расветљивање историјских тајни ове врсте, будући да се у лепој вароши крај Дунава налазило и неформално протоколарно место старе Југославије, које су маршал и прва дама посећивали много пута, са бројним високим званицама. Реч је о легендарном ресторану „Виногради“ у Гроцкој, из ланца Метрополових угоститељских објеката, кога сликовито описују речи астронаута Нила Амстронга да је одатле поглед „лепши него са Месеца“.
 
Онлајн -диван је приказао и неке од бројних документарних фотографија из дигиталне архиве Музеја историје Југославије, које илуструју посете Гроцкој југословенског председника са супругом Јованком.
 
Нека од питања на које се тражио одговор била су како је сиромашна девојчица са села постала „југословенска Грејс Kели и Џеки Kенеди”, ко је прислушкивао Јованку Броз и Тита, у каквој „игри престола” је учествовала прва дама Југославије, у какве политичке односе моћи је уплетена, шта су највиши функционери државних и тајних служби имали против Јованке Броз, шта је довело до њеног удаљавања од Тита и на крају, до потпуног изопштавања из јавног живота и кућног притвора, зашто је и 30 година после Титове смрти Брозова удовица била лишена личне карте, пасоша, здравственог осигурања и пензије…
 
 
Редитељ и косценариста серије „Јованка Броз и тајне службе” Недељко Kовачић каже:

 
„Живот Јованке Броз и њена улога жене из Титове сенке у великој мери су обавијени велом мистерије и ми кроз серију покушавамо да кроз читаву лепезу могућих лица ове историјске личности наслутимо ко је била права особа која се скрива иза ове енигме.
 
Гледаоце ће вероватно изненадити до које мере је Јованка била у сукобу са Титовим најближим окружењем, колико је томе допринео њен карактер, и до које мере је до самог краја имала поверења у Тита, иако за њега нисмо сигурни колико је заправо заштитио своју супругу или није.
 
Увек су ме веома занимале теме из историје и у великој мери сам био упознат са овом причом која ми је још од раније била интригантна – међутим оно што сам сазнао у току рада на овој серији, а што ће и гледаоцима бити интересантно, су противречне околности које се тичу бројних историјских дешавања, као и бројне друге закулисне радње на двору социјалистичке Југославије”.
 
Био је то и последњи електронски, онлајн-диван „Београда за почетнике“ из Ранчићеве куће, јер нас за наредне епизоде очекују популарни пикник-дивани - уживо са публиком из баште овог знаменитог и чаробног места.
 
 
 
 Фотографије и снимак догађаја:
 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Снимак диван-трибине „ЈОВАНKА БРОЗ И ТАЈНЕ СЛУЖБЕ” можете погледати на youtube каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

ОВДЕ се могу погледати документарне фотографије из архиве Музеја историје Југославије, које илуструју посете Гроцкој југословенског председника Јосипа Броза Тита са Јованком Броз.

 

Повезани садржај