Трибина „Београд за почетнике” ОНЕ СУ МЕЊАЛЕ СРБИЈУ у ГО Гроцка

06. март 2023.

 

„ОНЕ СУ МЕЊАЛЕ СРБИЈУ назив је трибине „Београда за почетнике која је одржана у петак 3. марта у великој сали Градске општине Гроцка пред бројном публиком свих узраста, у сусрет Међународном дану жена, посвећене култури сећања на минуле догађаје, племените и херојске жене Србије.

Гошћа Смиљана Попов, новинарка, ауторка и уредница серијала „Београд за почетнике” и „Србија за почетнике, на себи својствен начин је живом речју и сликом повела публику у незаборавно дружење. Модераторка скупа била је историчарка уметности Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка.
 
Трибина је посвећенa култури сећања на знамените жене Србије, које су својим радом, храброшћу, посвећеном борбом, жртвом и великим успесима мењале своју, али и наше судбине данас. Стекле су за нас данас право гласа, слободу кретања, путовања, образовања, запошљавања, наслеђивања имовине… Оне су Драга Димитријевић Дејановић, Kатарина Миловук, Драга Љочић, Исидора Секулић, Надежда Петровић, Марија Мага Магазиновић, Даница Јовановић, Kсенија Атанасијевић, Смиља Костић Јоксић и многе друге. Својим животним позивима постале су симболи хуманизма и човекољубља, а разговор о знаменитим женама наше историје зачињен је емитовањем епизоде „Београда за почетнике о Јелисавети Начић, првој жени архитекти у Србији (али и једној од првих у Европи). Те храбре, самосвојне Српкиње, морале су да се супротставе породици, чаршији, краљевима и министрима - да би добиле право да се образују и раде. У Србији жене нису имале право на основну школу до 40-их година 19. века, а за високо образовање избориле су се почетком 20. века. Јер Оне су мењале Србију и модернизовале српско друштво.
 
Догађај у Општини Гроцка је отворила председница Савета за родну равноправност ГО Гроцка Душица Мемаровић. Трибини у сусрет 8. марту и догађајима који обележава Међународни дан жена су, уз суграђане и посетиоце из других општина Града Београда, присуствовали представници ГО Гроцка, председница СО Гроцка Весна Дамњановић са сарадницима, представнице Удружења жена са територије ГО Гроцка, Центра за социјални рад у Гроцкој, Дневног клуба за старија лица у Гроцкој Геронтолошког центра Београд, као и многих других јавних служби. Млада публика је такође дала свој допринос – били су ту ученици ОШ „Милоје Васић” из Калуђерице са наставницом Миленом Алексић, који су за ову прилику насликали знамените жене о којима је било речи и помно пратили догађај, баш као и ђаци Средње школе Гроцка са професорком Тањом Вујић.

Организатори догађаја су Центар за културу Гроцка, Градска општина Гроцка, Савет за родну равноправност и Комисија за родну равноправност ГО Гроцка, у сарадњи са „Београдом за почетнике”.
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

 

Повезани садржај