Археолошка радионица за децу са кустосима Музеја града Београда

19. октобар 2019.

 

Археолошка радионица Центра за културу Гроцка која се реализује у сарадњи са Музејом града Београда и ОШ „Илија Гарашанин“ из Гроцке отпочела је са радом у петак 18. октобра.

Намењена је за полазнике нижег основношколског узраста, а у непосредном раду са децом учествују кустоси Музеја града Београда, археолози др Милош Спасић и Драгана Стојић. Радионица траје у периоду октобар-новембар 2019. године и одвијаће се у башти Ранчићеве куће и Легату др Александра Костића у Гроцкој.

Радионица је осмишљена тако да се кроз игру и практичан рад деца упознају са археолошким ископавањима и истраживањима, методологијом рада на терену, документовањем и обрадом налаза, њиховом интерпретацијом, као и културном баштином у окружењу. Након упознавања са археолозима, полазници су имали прилику да виде студијску збирку оригиналног археолошког материјала који је пронађен 1972. године у башти Ранчићеве куће приликом рестаурације овог споменика културе од великог значаја за државу.

Настало је велико узбуђење, а први задатак био је да идентификују намену, материјал и старост предмета које су могли да виде и опипају. Поред делова предмета свакодневне намене из различитих периода, истиче се глава винчанске фигурине.

*Археолошка радионица Центра за културу Гроцка подржана је од стране Секретаријата за културу града Београда.

 

Повезани садржај

29март2020
Мала ликовна интернет радионица за децу

Мала ликовна интернет радионица за децу

29 март 2020

Добар дан децо, добро дошли на нашу прву Ликовну интернет радионицу! Ко може, нека изволи и нека нам се придужи. Прва тема Мале радионице је ВРАБАЦ - симбол Београда.

26март2020
Мале приче о културним добрима Гроцке

Мале приче о културним добрима Гроцке

26 март 2020

„Мале приче о културним добрима општине Гроцка“ посетиоце сајта и друштвених мрежа кроз историјске фотографије и текстове упознаје са вредностима у окружењу.