Археолошка радионица за децу са кустосима Музеја града Београда

19. октобар 2019.

 

Археолошка радионица Центра за културу Гроцка која се реализује у сарадњи са Музејом града Београда и ОШ „Илија Гарашанин“ из Гроцке отпочела је са радом у петак 18. октобра.

Намењена је за полазнике нижег основношколског узраста, а у непосредном раду са децом учествују кустоси Музеја града Београда, археолози др Милош Спасић и Драгана Стојић. Радионица траје у периоду октобар-новембар 2019. године и одвијаће се у башти Ранчићеве куће и Легату др Александра Костића у Гроцкој.

Радионица је осмишљена тако да се кроз игру и практичан рад деца упознају са археолошким ископавањима и истраживањима, методологијом рада на терену, документовањем и обрадом налаза, њиховом интерпретацијом, као и културном баштином у окружењу. Након упознавања са археолозима, полазници су имали прилику да виде студијску збирку оригиналног археолошког материјала који је пронађен 1972. године у башти Ранчићеве куће приликом рестаурације овог споменика културе од великог значаја за државу.

Настало је велико узбуђење, а први задатак био је да идентификују намену, материјал и старост предмета које су могли да виде и опипају. Поред делова предмета свакодневне намене из различитих периода, истиче се глава винчанске фигурине.

*Археолошка радионица Центра за културу Гроцка подржана је од стране Секретаријата за културу града Београда.

 

Повезани садржај