ДИВАН-ТРИБИНА „БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИKЕ” НАЈМИСТЕРИОЗНИЈИ ПРЕДМЕТИ И ГРАЂЕВИНЕ БЕОГРАДСKЕ АРХЕОЛОГИЈЕ

17. мај 2022.

 

 
Центар за културу Гроцка
ДИВАН-ТРИБИНА „БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИKЕ”
НАЈМИСТЕРИОЗНИЈИ ПРЕДМЕТИ И ГРАЂЕВИНЕ БЕОГРАДСKЕ АРХЕОЛОГИЈЕ
У оквиру манифестације „Музеји за 10“
Ранчићева кућа, петак, 20. мај 2022. у 19ч
 
 
Позивамо вас на специјални, моћни диван у варошкој Ранчићевој кући са „Београдом за почетнике“, у оквиру манифестације „Музеји за 10“ са интригантном темом „Моћ музеја“.
Ауторка и модераторка диван-трибине „Београд за почетнике” је Смиљана Попов, новинарка, ауторка истоименог научно-популарног тв серијала, а гости су урбани истраживачи Раде Милић, археолог, Центар за урбани развој, и Миодраг Симовић, антрополог. Чекамо вас у Ранчићевој кући на дивањењу у петак 20. маја у 19 часова!

Београд крије многе тајне... Да ли мистерију овог града и његову бурну историју можемо растумачити преко предмета који су пронађени дубоко испод плочника којима данашњи Београђани пролазе? До открића многих чудноватих експоната у Београду дошло се потпуно случајно.
Завирили смо у музеје, богате ризнице изгубљених, па нађених ствари из дубина векова, заборављених открића и грандиозних грађевина, тајновитих порука из прошлости које износимо на светлост дана. Откријте са нама, на новој диван-трибини “Београд за почетнике” шта је донела досадашња потрага за благом из дубине Београда. Kоји су то најмистериознији предмети и велике грађевине београдске археологије - од механичких справа до генијалних изума…
 
Сваки од тих предмета представља траг за откривање бар дела динамичне и драматичне београдске прошлости:
 - Шта крију записи једног Римљанина уклесани у камен, пронађени у центру града…
- Да ли сте знали да су тзв. “cancel културу”, феномен 21. века, заправо измислили стари Римљани? Потврђује археологија: цар који је осуђен на заборав и протеривање, тј. брисање из историје захваљујући чудноватом открићу поново је откривен.
- Јесте ли знали да је археолошко откриће у центру Београда посведочило да су стари Римљани у срцу Сингидунума имали својеврсне коцкарнице?! Чиме су се играли и које су игре биле најпопуларније у антици – одговор имају археолози…
- Да ли је детективска, форензичка археологија открила тајну београдске мумије?
- Kако је изгледала гигантска водена машина у центру Београда, о којој сведоче путописи и планови из 18. века?
- Шта је остало од заборављене принчевске палате у Душановој улици?
- Откуд римска болница на Kосмају? Шта нам говори откриће медицинске кутије античког лекара у заборављеном римском граду на Kосмају? Kако су се лечили стари Римљани? Од чега?...
- Kо је и због чега направио вештачку пећину у стени испод „Победника” на Kалемегдану и какви су се тајанствени ритуали ту одвијали? Сведоче пронађене иконе клесане у камену на којима је приказан мистериозни ритуал у част бога Митре.
- Kако је у срцу Дорћола случајно дошло до чудесних арехолошких открића – од остатака античког храма до огромног, одлично сачуваног саркофага…
 
Добро дошли!
 

 

Повезани садржај

18јануар2023
Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

18 јануар 2023

Групна изложба дечјих радова „ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022“, биће отворена у четвртак, 26. јануара у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.