Диван трибина „Ратници подземља другог светског рата“

29. октобар 2020.

 

Због великог интересовања за наставак дигиталних пикник и диван-трибина у Ранчићевој кући, уприличених у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ 2020. у Србији са занимљивим темама и инспиративним гостима из области културе и наслеђа, Центар за културу Гроцка и новинарка Смиљана Попов „Београд за почетнике“ су на захтев публике представили још један у низу популарних образовних сусрета.

У среду 28. октобра, од 19 часова, уз играно-документарну епизоду „Београда за почетнике“ и обиље документарно-истраживачког материјала Центра за урбани развој, у част сећања на борбе за ослобођење Београда, одржана је диван-трибина „Ратници подземља другог светског рата“. Потресна и занимљива прича о херојству, жртвама и чувању сећања повела је публику у утробу Београда - у тајне команде и војне базе Краљевине Југославије, али и гигантске нацистичке подземне бункере широм града, којих има на десетине, а које је мало ко имао прилике да види.
 
Након што је директорка установе Зорица Атић најавила догађај и представила присутне, гост трибине, познати урбани истраживач, археолог Раде Милић открио је бројној онлајн публици мало познату страну Другог светског рата:
Како су изгледали тунели за евакуацију Краљевске породице испод Дворског комплекса на Дедињу, каква је тужна судбина затекла људе који су спас од бомби потражили у склоништима испод града, како изгледају потопљени тунели испод Ботаничке баште Јевремовац, где су све изграђени бункери током окупације, какве тајне крије велики комплекс Ташмајдан...
Овај иновативни едукативни концепт одржава се још од септембра месеца у старој варошкој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробно лепом амбијенту, и у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом и превентивним мерама, прати се уживо - електронским путем на ФБ страни Центра за културу Гроцка.

Догађај су подржали Министарство културе, Секретаријат за привреду и општина Гроцка, а како је најављено, због великог интересовања, наставиће се и током зимског периода.

СНИМАК диван-трибине „Ратници подземља другог светског рата“ можете погледати на ФБ страници Центра за културу Гроцка ОВДЕ
 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај