ДИВАН-ТРИБИНА „БЕОГРАД НА ТОЧКОВИМА: ПРАШИНА И ГЛАМУР“ СА СМИЉАНОМ ПОПОВ ,,БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“

11. октобар 2023.

 

Центар за културу Гроцка

„Дани европске баштине - Живо наслеђе“ 

ДИВАН-ТРИБИНА БЕОГРАД НА ТОЧКОВИМА: ПРАШИНА И ГЛАМУР“ СА СМИЉАНОМ ПОПОВ ,,БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“

Ранчићева кућа / 14. октобар 13h / улаз слободан

 

Добро нам дошли у бајколику Ранчићеву кућу на пикник дружење и ДИВАН-ТРИБИНУ „БЕОГРАД НА ТОЧKОВИМА: ПРАШИНА И ГЛАМУР“ Смиљане Попов Београд за почетнике“ са уредницима групе „Био једном један Београд“, у суботу 14. октобра од 13 часова.

Модераторка и домаћица трибине Смиљана Попов, новинарка и ауторка популарног ТВ серијала „Београд за почетнике“ и заљубљеници, колекционари и познаваоци Београда Бранка Наканиши, Јелена Јанић Љубисављевић, Зоран Живковић и Драгољуб Гајић, део уредничког тима групе Био једном један Београд, и уједно део ауторског тима који је недавно представио изложбу „Био једном један Београд – Београд на точковима“ у Ранчићевој кући, диваниће о друштвеној, забавној, приватној историји српске престонице. Сазнаћемо како се Њ.В. Аутомобил увезао у животе Београђана, о журевима и кромпир-баловима, свечаностима и Новим годинама „Ауто клуба“ чији су чланови били малобројни власници аутомобила, монденским шеширима, рукавицама, ветру у коси, гламуру и прашини београдских путева и калдрма... 

У догађају учествује и незаобилазни Олдтајмер клуб Београд, са ревијалним представљањем времешних четвороточкаша у чаробном амбијенту Ранчићеве куће - раскошног црвеног мерцедеса/кабриолета из 1936. године, али и мини-лимузине на педале, намењене за децу! Занимљиво је да је председник клуба који окупљa љубитеље старих возила Грочанин Бора Настасић, потомак старе и угледне породице из лепе вароши крај Дунава, Цариградског друма и Римског војног пута, којој су точкови "у крви".

Уредници чувене ФБ групе  „Био једном један Београд“ која окупља више десетина хиљада чланова су  Бранка Наканиши, Софија Мришук, Јелена Јанић Љубисављевић, Жељко Вук, Зоран Живковић, Драгољуб Гајић.

Диван трибина „БЕОГРАД НА ТОЧКОВИМА – Прашина и гламур“,  у фокус ставља непознате приче и документарне фотографије чији је главни јунак - стари Београд, а које сведоче о динамичном културно-историјском развоју престонице у међуратном периоду, из доба Краљевине Југославије. Фотографије потичу из приватних колекција и породичних албума, те је концепт дивана заснован на сласној презентацији оригиналних фотографија из приватних колекција и породичниох албума,  у пикник амбијенту неговане баште Ранчићеве куће.

Ванвременска Ранчићева кућа у Гроцкој у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, споменик је културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом с почетка 19. века и бележи више од два века трајања. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства и варошког дома Србије. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

Диван-трибина „Београд за почетнике“ - „БЕОГРАД НА ТОЧKОВИМА: ПРАШИНА И ГЛАМУР организује се у оквиру манифестације „Дани европске баштине“. Организатор догађаја је Центар за културу Гроцка – установа културе Општине Гроцка.

Улаз је слободан.

Дођите нам на један лепи теферич, да се издиванимо, да се о нашему Београду слатко изразговарамо...!

 

 

Повезани садржај