КУСТОСКO ВОЂЕЊE „ТОПЛИНА ВАРОШКОГ ДОМА“ са Зорицом Атић и Смиљаном Попов

29. септембар 2023.

 

КУСТОСКO ВОЂЕЊE „ТОПЛИНА ВАРОШКОГ ДОМА“
Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића и Грочанска чаршија
Домаћице: Зорица Атић - Центар за културу Гроцка и Смиљана Попов - „Београд за почетнике“
Ранчићева кућа / 7. октобар у 13h / улаз слободан
 
 
Добро дошли у Ранчићеву кућу и Гроцку, у суботу 7. октобра од 13 часова, на кустоско вођење „Топлина варошког дома“ - са вашим омиљеним домаћичким тандемом, кустоскињом Зорицом Атић, директорком Центра за културу Гроцка, и гошћом Смиљаном Попов, новинарком и уредницом научно–популарног серијала „Београд за почетнике“.

Уз обиље историјских детаља и занимљивости, променада културним добрима Гроцке обухватиће чувену Ранчићеву кућу, Легат др Александра Костића и амбијент Грочанске чаршије.
Јер, сем по живописним пејзажима под воћњацима и виноградима, Гроцка је једнако чувена по културним добрима.
Инспиративна прича о вековном трајању хвата залет у периоду антике, где се истиче породични маузолеј - Касноримска гробница у Брестовику, а ту су и мистериозни археолошки налази у башти Ранчићеве куће. Следи средњевековни развој занатства, трговине и виноградарства, и изградња репрезентативних варошких кућа по којима је Гроцка чувена.
Посетиоци ће се упознати са несвакидашњим градитељством по мери човека и варошким начином живота, које дочаравају Ранчићева кућа и амбијентална целина Грочанска чаршија.
Негујући културу сећања, прича је зачињена знаменитим Грочанима попут Илије Гарашанина и др Александра Костића, који су својим деловањем омогућили напредак и развој не само Београда већ читаве Србије – и оставили неизбрисив траг у Гроцкој.
 
Где и какав, сазнаћемо у суботу 7. октобра. Улаз је слободан.
Добро дошли!


 
*Кустоско вођење Центар за културу Гроцка организује у оквиру манифестације „Дани европске баштине – Живо наслеђе“.


 

Повезани садржај