ЛЕГАТ др Александра Костића у Гроцкој

26. август 2020.

 

У оквиру обновљене амбијенталне целине „Грочанска чаршија“ и простора библиотеке „Илија Гарашанин”, налазе се заоставштине двојице знаменитих људи –државника Илије Гарашанина, чијом је заслугом средином 19. века основана прва јавна грочанска библиотека, и научника др Александра Костића, који је тридесетих година 20. века у Гроцкој открио богато археолошко налазиште у Дубочају и своје налазе оставио Гроцкој „као подстицај за даља истраживања“.

Легат др Александра Костића, свестраног научника и првог српског сексолога, изложен је у љупкој наменској галерији у библиотеци „Илија Гарашанин“ у Гроцкој. Стална поставка обухвата археолошке и палеонтолошке налазе са терена Гроцке, уз личне предмете који су поклон професоровог сина Војислава Вокија Костића, познатог композитора и гастронома.

Др Костић је градећи летњиковац у Дубочају 1932. године открио богат археолошки локалитет и иницирао његово проучавање. Своје налазе је 1978. године оставио Гроцкој „као подстицај за даља истраживања“, а збирка из некадашњег „Завичајног музеја Гроцке“ у Ранчићевој кући је након више деценија заборава поново пред очима јавности.

Проф. др Александар Ђ. Костић (1893–1983) био је један од оснивача, првих професора и декан (1936–1939) Медицинског факултета у Београду – оснивач Института за хистологију и ембриологију, Ветеринарског и Фармацеутског факултета, и аутор бројних уџбеника. Француски председник га је 1940. године одликовао Легијом части због доприноса науци. Данашњи Институт за хистологију и ембриологију у Београду носи име „Александар Ђ. Костић”, као и две улице – једна у срцу престонице, друга крај летњиковца у Гроцкој.

Залагањем Градске општине Гроцка и Центра за културу, уз свесрдну подршку Музеја града Београда, драгоцени легат је од 2018. године поново доступан јавности. Рад на поставци је у име општине Гроцка реализовао стручни тим - Зорица Атић, кустос и директор Центра за културу Гроцка, археолози Драгана Стојић и др Милош Спасић, кустоси Музеја града Београда, и археолог Раде Милић из Центра за урбани развој.

О сталној поставци Легата др Александра Костића, стара се Центар за културу Гроцка.

 

Повезани садржај

30септембар2020
ТВ Студио Б и МедиаСфера најављују ОНЛИНЕ и ПИКНИК трибину: 10 најмистериознијих прича БГ подземља

ТВ Студио Б и МедиаСфера најављују ОНЛИНЕ и ПИКНИК трибину: 10 најмистериознијих прича БГ подземља

30 септембар 2020

Центар За Културу Гроцка и Смиљана Попов, новинарка и ауторка серијала „Београд за почетнике“, позивају вас да 30. септембра у 18ч ОНЛИНЕ И УЖИВО присуствујете

29септембар2020
Министарство културе и информисања: Отворена изложба „Народно градитељство – споменик културе данасˮ

Министарство културе и информисања: Отворена изложба „Народно градитељство – споменик културе данасˮ

29 септембар 2020

У оквиру централног догађаја манифестације Дани европске баштине, помоћник министра за културно наслеђе Данијела Ванушић отворила је гостујућу изложбу.