Настављено је 3Д снимање културних локалитета Гроцке – снимањем Легата др Александра Костића

10. мај 2020.

 

Центар за културу Гроцка је у петак 8. маја уприличио наставак 3Д снимања одабраних културних локација, организованих у сарадњи са Центром за урбани развој (UDC) и урбаним истраживачима из агенције за примену иновативних дигиталних технологија "Оcolo".

Локације које су овај пут испраћене снимањем, биле су „Легат др Александра Костића“, музејска поставка општине Гроцка, који се налази у наменској галерији у Библиотеци „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, затим примамљиви пролећни изглед Ранчићеве куће, споменика културе од великог значаја за Републику Србију (уједно седишта установе културе општине Гроцка), као и снимање Касно-римске гробнице у Брестовику.

Радна посета је обухватила и општину Гроцка, где је стручне сараднике примила председница општине Живадинка Аврамовић.

Античка гробница и Ранчићева кућа су културна добра и локалитети од великог значаја за Републику Србију, док је Легат вредна заоставштина археолошких налаза и личних предмета чувеног научника. Снимање је урађено уз помоћ Matterport Pro2 3D, последње генерација хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура, који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера.

Снимци ће након обраде бити коришћени у културно-туристичке намене, као промотивни и едукативни материјал за представљање драгоценог културног наслеђа општине Гроцка која баштини изузетно вредан ансамбл културних добара.

Фото албум са галеријом фотографија може се погледати на ФБ страни Центра за културу.

 

Повезани садржај