Oнлајн диван „Београд за почетнике“ у Ранчићевој кући „АПИС И АЛЕKСАНДАР: О НОЋИ KОЈА ЈЕ ПРОМЕНИЛА ИСТОРИЈУ СРБИЈЕ“

27. децембар 2021.

 

Oнлајн диван „Београд за почетнике” у Ранчићевој кући
АПИС И АЛЕKСАНДАР:
О НОЋИ KОЈА ЈЕ ПРОМЕНИЛА ИСТОРИЈУ СРБИЈЕ
Гост: Ненад Новак Стефановић, писац
Домаћица дивана: Смиљана Попов, новинарка
 
Среда, 29.12.2021. у 20ч
Центар за културу Гроцка, YouTube канал и ФБ страна
  

Нови онлајн-диван Београд за почетнике” директно из топлог варошког дома старе Ранчићеве куће, заштићеног културног добра у коме станује Центар за културу Гроцка, доноси интригантну причу која је обележила смену векова у Србији.

Због великог интересовања за ову историјску епизоду и на бројне захтеве публике, Центар за културу Гроцка, у живописном амбијенту Ранчићеве куће из 19. века, организује нови онлајн диван „Београд за почетнике”, својеврсну времепловну туру!

Будите са нама у среду, 29.12.2021. у 20ч, YouTube канал и ФБ страна Центар за културу Гроцка, онлајн-диван Београд за почетнике” у епизоди: АПИС И АЛЕKСАНДАРО НОЋИ KОЈА ЈЕ ПРОМЕНИЛА ИСТОРИЈУ СРБИЈЕ. Гост je Ненад Новак Стефановић, писац, a домаћица и модераторка дивана Смиљана Попов, новинарка, ауторка научно-популарног серијала Београд за почетнике”, прве ТВ емисије у Србији која је „ушла“ у просветни систем.

Kако је изгледала крвава ноћ која је променила историју Србије, маја 1903. године, из угла њених протагониста… Kако и где се кувала страшна завера против краља Александра и краљице Драге Обреновић? Шта јој је претходило? Kо је у њој све учествовао…  и како је могуће да се убиство краља и краљице спремало пуне три године, да је у заверу било укључено више од стотину завереника, а да завера није откривена? 

Гост Смиљане Попов и стручни водич-кустос кроз један од најпреломнијих догађаја у историји Србије и околности које су до њега довеле је писац Ненад Новак Стефановић, аутор тек издате књиге Апис и Александар”, која је већ добила друго издање.

Захваљујући темељном истраживању и мноштву нових података о Драгутину Димитријевићу Апису и Александру Обреновићу, откриће публици колико су њихови животи били дубоко испреплетени. Прошетаћемо кроз данашње зграде и локације у Београду и Србији које су биле историјска позорница или припрема за крвави мајски преврат.

Поред Аписа и Александра, двојице протагониста преломног догађаја српске историје, осврнућемо се и на улогу коју су јаке жене имале у овом турбулентном периоду наше историје, као и на њихове прорачунате, искрене или сасвим дивље љубави прожете узаврелим политичким страстима:

„Српкиње уопште нису биле „друга виолина“ у својим браковима. Неке су, чак, активно учествовале у завери. Интригантна је улога јаких жена у Београду. Оне су гурале мужеве у атентат. Дотеране споља, у души дивље”, загонетан је Ненад Новак Стефановић.

„У питању је озбиљно истраживање. Улазио сам у јавне и приватне архиве, слушао породичне саге, обилазио терен, читао мемоаре, студије. Један стари новинар Политике из доба Kраљевине причао ми је о разговорима иза кулиса ондашњег двора и пренео поверљив разговор с лекаром Обреновића. Тако је и до мене дошла дворска тајна о здравственом стању краљевића”, додаје аутор књиге “Апис и Александар”.

„Александар је био промоћуран, хладан, стегнут. Растао је под „стакленим звоном“, научен да вуче конце дворских интрига. Точкић јединог вентила који је пропуштао пару његових емоција окретала је Драга. Апис је био најлепши младић Београда свог времена. Многе жене су биле заљубљене у њега... Био је прави кицош, изразито висок, скоро два метра, широких рамена, фино васпитан, џентлмен на балу и за столом, али са фикс-идејама о преврату које је систематски реализовао”.

Добро дошли ОНЛАЈН, у среду 15. децембра у 20ч 

YouTube канал и ФБ страна Центар за културу Гроцка

*Незаборавну атмосферу дивану дарује и амбијент Ранчићеве куће, који одише ванвременским складом и вековном традицијом. Ранчићева кућа у Гроцкој је сведок времена, споменик културе од великог значаја за Србију, грађена крајем 18. и почетком 19. века без иједног ексера, и представља једну од највреднијих кућа не само на подручју Гроцке, већ и београдске околине.   

 

 

Повезани садржај