Онлајн-диван „АПИС И АЛЕКСАНДАР“, БГ за почетнике из Ранчићеве куће

30. децембар 2021.

 

Нови онлајн-диван „Београд за почетнике” директно из топлог варошког дома старе Ранчићеве куће, заштићеног културног добра у коме станује Центар за културу Гроцка, приповеда интригантну причу која је обележила смену векова у Србији. Због великог интересовања за ову историјску епизоду, и на бројне захтеве публике, у живописном амбијенту куће из 19. века, уприличена је својеврсна времепловна тура која ће остати забележена на јутјуб каналу установе:

Онлајн-диван „Београд за почетнике” у епизоди „АПИС И АЛЕKСАНДАР - О НОЋИ KОЈА ЈЕ ПРОМЕНИЛА ИСТОРИЈУ СРБИЈЕ", доводи Ненада Новака Стефановића, писца, a домаћица и модераторка дивана Смиљана Попов, новинарка, ауторка је научно-популарног серијала.

Публику и учеснике је поздравила Зорица Атић, директорка установе, подсетивши на једну необичну воћну везу између др Јована Јовановића, гинеколога краљице Драге Обреновић и воћне Гроцке, која је то постала захваљујући њему...

Гост Смиљане Попов и стручни водич-кустос кроз један од најпреломнијих догађаја у историји Србије и околности које су до њега довеле је аутор тек издате књиге „Апис и Александар”, која је већ добила друго издање.

Захваљујући темељном истраживању и мноштву нових података о Драгутину Димитријевићу Апису и Александру Обреновићу, Ненад Новак Стефановић откриће публици колико су њихови животи били дубоко испреплетени. Прошетаћемо кроз данашње зграде и локације у Београду и Србији које су биле историјска позорница или припрема за крвави мајски преврат.

Поред Аписа и Александра, двојице протагониста преломног догађаја српске историје, диванило се и о улози коју су јаке жене имале у овом турбулентном периоду наше историје, као и на њихове прорачунате, искрене или сасвим дивље љубави прожете узаврелим политичким страстима:

„Српкиње уопште нису биле „друга виолина“ у својим браковима. Неке су, чак, активно учествовале у завери. Интригантна је улога јаких жена у Београду. Оне су гурале мужеве у атентат. Дотеране споља, у души дивље”, загонетан је Ненад Новак Стефановић.

„У питању је озбиљно истраживање. Улазио сам у јавне и приватне архиве, слушао породичне саге, обилазио терен, читао мемоаре, студије. Један стари новинар Политике из доба Kраљевине причао ми је о разговорима иза кулиса ондашњег двора и пренео поверљив разговор с лекаром Обреновића. Тако је и до мене дошла дворска тајна о здравственом стању краљевића”, додаје аутор књиге “Апис и Александар”.

„Александар је био промоћуран, хладан, стегнут. Растао је под „стакленим звоном“, научен да вуче конце дворских интрига. Точкић јединог вентила који је пропуштао пару његових емоција окретала је Драга. Апис је био најлепши младић Београда свог времена. Многе жене су биле заљубљене у њега... Био је прави кицош, изразито висок, скоро два метра, широких рамена, фино васпитан, џентлмен на балу и за столом, али са фикс-идејама о преврату које је систематски реализовао”.

Kако је изгледала крвава ноћ која је променила историју Србије, маја 1903. године, из угла њених протагониста… Kако и где се кувала страшна завера против краља Александра и краљице Драге Обреновић? Шта јој је претходило? Kо је у њој све учествовао… и како је могуће да се убиство краља и краљице спремало пуне три године, да је у заверу било укључено више од стотину завереника, а да завера није откривена?

Незаборавну атмосферу дивану је даровао и амбијент Ранчићеве куће, који одише ванвременским складом и вековном традицијом. Ранчићева кућа у Гроцкој је сведок времена, споменик културе од великог значаја за Србију, грађена крајем 18. и почетком 19. века без иједног ексера, и представља једну од највреднијих кућа не само на подручју Гроцке, већ и београдске околине...

 


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за куллтуру Гроцка ОВДЕ. 

Снимак трибине „АПИС И АЛЕKСАНДАР - О НОЋИ KОЈА ЈЕ ПРОМЕНИЛА ИСТОРИЈУ СРБИЈЕ“ се може погледати на YOUTUBE каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај

08децембар2023
Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

08 децембар 2023

Добродошли у Ранчићеву кућу на диван трибину „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“ новинарке Смиљане Попов „Београд за почетнике“, у петак, 15. децембра у 17 часова.