Онлајн-диван „Београд за почетнике“ у епизоди: ОД ВИНЧЕ ДО ГРАТИНИРАНИХ ПАЛАЧИНКИ СА СОФИЈОМ ЛОРЕН

29. април 2021.

 

Онлајн-диван „Београд за почетнике“ у епизоди:

ОД ВИНЧЕ ДО ГРАТИНИРАНИХ ПАЛАЧИНКИ СА СОФИЈОМ ЛОРЕН

Центар за културу Гроцка – you tube канал и Фејсбук страна, понедељак 3. мај у 20 сати

            За сунчани брег и поглед са видиковца Агиног брда у Гроцкој, заштићеног археолошког локалитета, астронаут Нил Армстронг је 1969. године изјавио да је „лепши него са Месеца“, да би се свега пар месеци након свог чувеног “moon walk”-а, ту ухватио у српско коло.

Југославија је тада била једина комунистичка земља коју су посетили амерички астронаути, али и једина држава у којој су на својој светској турнеји остали два дана.

Био је ово један од најлепших погледа бивше Југославије, веровали или не, али и један од "топ тен на свету" (како су га "крстили" белосветски новинари тих 60-их година прошлог века)...

О археолошким, историјским, културолошким, геополитичким, али и гастрономским тајнама Чаробног брега београдског, тј. београдске Калифорније, од древне Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен, приповеда нови онлине-диван „Београд за почетнике”.

Гости дивана: др Мирослав Кочић, археолог

Зорица Атић, историчарка уметности, директорка Центра за културу Гроцка,

и гости изненађења - необично „обични“ Београђани

Домаћица дивана: Смиљана Попов, ауторка научно-популарног ТВ серијала „Београд за почетнике“

Понедељак, 3. мај у 20 часова

Центар за културу Гроцка – you tube канал и ФБ страна

Југословенска и београдска Калифорнија где је Тито доводио Софију Лорен на гратиниране палачинке, баш као и многе државнике и светске моћнике, гледа на реку Дунав како вијуга ка Смедереву, обухвата погледом питоме речне аде, родни Банат и моћне Карпате, али и Агино брдо, заштићени археолошки локалитет и културно добро.

Агино брдо, са ког тако моћно „пуца“ поглед, у својој утроби крије бројне и узбудљиве остатке прве европске цивилизације – винчанске културе, а затим и слојеве који говоре о народима, освајачима и великим империјама који су ову плодну земљу запоседали, дивили се овом чудесном погледу, и за собом остављали бројне трагове.

На овом Чаробном брегу београдском, прича каже, чувени српски физичар и хемичар, Павле Савић, први управник Института за нуклеарне науке у Винчи, измерио је идеално магнетно поље које има благотворан ефекат на здравље. Колико је ово место било сведок важне и интригантне историје, сведочи и пронађена глува соба 90-их година прошлог века...

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике”

Техничка платформа: “OCOLO” студио за дигиталне технологије

Подршка: Општина Гроцка

Добро дошли онлајн!

 

Фотографије и снимак догађаја:


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Снимак диван-трибине ОД ВИНЧЕ ДО ГРАТИНИРАНИХ ПАЛАЧИНКИ можете погледати на youtube каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Tекст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.