Онлајн-диван „Београд за почетнике“ у епизоди: ОД ВИНЧЕ ДО ГРАТИНИРАНИХ ПАЛАЧИНКИ СА СОФИЈОМ ЛОРЕН

29. април 2021.

 

Онлајн-диван „Београд за почетнике“ у епизоди:

ОД ВИНЧЕ ДО ГРАТИНИРАНИХ ПАЛАЧИНКИ СА СОФИЈОМ ЛОРЕН

Центар за културу Гроцка – you tube канал и Фејсбук страна, понедељак 3. мај у 20 сати

            За сунчани брег и поглед са видиковца Агиног брда у Гроцкој, заштићеног археолошког локалитета, астронаут Нил Армстронг је 1969. године изјавио да је „лепши него са Месеца“, да би се свега пар месеци након свог чувеног “moon walk”-а, ту ухватио у српско коло.

Југославија је тада била једина комунистичка земља коју су посетили амерички астронаути, али и једина држава у којој су на својој светској турнеји остали два дана.

Био је ово један од најлепших погледа бивше Југославије, веровали или не, али и један од "топ тен на свету" (како су га "крстили" белосветски новинари тих 60-их година прошлог века)...

О археолошким, историјским, културолошким, геополитичким, али и гастрономским тајнама Чаробног брега београдског, тј. београдске Калифорније, од древне Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен, приповеда нови онлине-диван „Београд за почетнике”.

Гости дивана: др Мирослав Кочић, археолог

Зорица Атић, историчарка уметности, директорка Центра за културу Гроцка,

и гости изненађења - необично „обични“ Београђани

Домаћица дивана: Смиљана Попов, ауторка научно-популарног ТВ серијала „Београд за почетнике“

Понедељак, 3. мај у 20 часова

Центар за културу Гроцка – you tube канал и ФБ страна

Југословенска и београдска Калифорнија где је Тито доводио Софију Лорен на гратиниране палачинке, баш као и многе државнике и светске моћнике, гледа на реку Дунав како вијуга ка Смедереву, обухвата погледом питоме речне аде, родни Банат и моћне Карпате, али и Агино брдо, заштићени археолошки локалитет и културно добро.

Агино брдо, са ког тако моћно „пуца“ поглед, у својој утроби крије бројне и узбудљиве остатке прве европске цивилизације – винчанске културе, а затим и слојеве који говоре о народима, освајачима и великим империјама који су ову плодну земљу запоседали, дивили се овом чудесном погледу, и за собом остављали бројне трагове.

На овом Чаробном брегу београдском, прича каже, чувени српски физичар и хемичар, Павле Савић, први управник Института за нуклеарне науке у Винчи, измерио је идеално магнетно поље које има благотворан ефекат на здравље. Колико је ово место било сведок важне и интригантне историје, сведочи и пронађена глува соба 90-их година прошлог века...

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике”

Техничка платформа: “OCOLO” студио за дигиталне технологије

Подршка: Општина Гроцка

Добро дошли онлајн!

 

Фотографије и снимак догађаја:


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Снимак диван-трибине ОД ВИНЧЕ ДО ГРАТИНИРАНИХ ПАЛАЧИНКИ можете погледати на youtube каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Tекст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај

24септембар2021
Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

24 септембар 2021

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25. септембра 2021. биће организована шетња по Гроцкој „Од српског варошког дома до југословенског гламура“.

24септембар2021
Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

24 септембар 2021

Занимљива руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" уприличена је у Гроцкој у оквиру „Музичке баште“, а едукативни мултикултурални догађај је припређен за групу ђака.

23септембар2021
Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

23 септембар 2021

Променада знаменитим местима и културним добрима Гроцке са Зорицом Атић и Смиљаном Попов (Ресторан „Виногради“, Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска