ONLINE + УЖИВО у Ранчићевој кући: Пикник трибина са "Београдом за почетнике" и 10 најмистериознијих прича БГ подземља

29. септембар 2020.

 

Центар за културу Гроцка

10 НАЈМИСТЕРИОЗНИЈИХ ПРИЧА БГ ПОДЗЕМЉА

среда 30. септембар у 18 часова

Rančić Family House ONLINE + УЖИВО у Ранчићевој кући

 

Центар за културу Гроцка и Смиљана Попов, новинарка и ауторка серијала „Београд за почетнике“, позивају вас да у среду 30. септембра у 18 часова ONLINE + УЖИВО присуствујете трећој у низу ПИКНИК-ТРИБИНА у Ранчићевој кући у оквиру манифестације „Дани европске баштине 2020“ - која је ове године у знаку теме „ Наслеђе и образовање – знање за будућност“.

 

Уз играно-документарну истраживачку епизоду, упознаћемо неке од наинтригантнијих прича из подземног света Београда са гостом-археологом који јавности открива до сада невиђене просторе. За ову трибину спремио нам је археолошке посластице које још нисмо имали прилику да чујемо.

 

Модераторка трибине: Смиљана Попов, ауторка серијала „Београд за почетнике“

Гост: археолог Раде Милић, Центар за урбани развој

 

- Да ли сте чули за тајне одаје уклесане у стену испод Победника на Београдској тврђави, у којима су се  пре 2.000 година одржавали ритуали? Kом старом персијском божанству су се молили становници античког Београда? Шта је ктитор Аја Софије, византијски цар Јустинијан саградио у Београду? Шта је београдски митрополит  у 18. веку копао на падини испод Kосанчићевог венца?

 

И на крају, да ли знате да најдрагоценији антички археолошки артефакти са подручја Београда, који красе витрине Народног музеја и Музеја града Београда, потичу баш из Гроцке?

 

Зато „Дане европске баштине“ 2020. обележавамо у Гроцкој, још једном пикник и онлине трибином, али са 10 најмистериознијих прича из београдске древне прошлости о којима јавност готово ништа не зна.

 

Уместо у студију, овај иновативни концепт дигиталних трибина одржава се у Ранчићевој кући и помера границе  –  двоструко уживо  – „лајв“ путем дигиталне трибине, и такође уживо за публику присутну у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробно лепом амбијенту.

СВИ пријављени посетиоци могу понети пикник-ћебад, лежаљке и своје излетничке асесоаре, да у башти традиционалне српске куће из 18. века доживимо пикник-диван о нашој монументалној прошлости.

OНЛИНЕ улаз је слободан.

СВЕ што сте желели да знате о археолошким тајнама, а нисте имали кога да питате.

Чекамо вас.

 

Како се придружити ПИКНИК & ОНЛИНЕ ТРИБИНИ:

- ПИКНИК присуство у башти Ранчићеве куће, заштићном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробном амбијенту, реализује се уз примену актуелних мера заштите - и пријављивање у инбокс фб стране Центра за културу, или на тел. 011 850 2321 (Центар за културу Гроцка).

- ОНЛИНЕ улаз на фб страни Центра за културу Гроцка је слободан, на следећем линку:
https://www.facebook.com/kulturagrocka/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARDGG2Sih-6Ny0bAktl8N_PXiVu0vgrHslM-70sj3Uxj5gQmn6X6m4qheZq2ts4krYNufd9PFI5cUkvX

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“

Техничка платформа: OCOLO digital, студио за дигиталне технологије

Реализацију догађаја подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за привреду Града Београда и Градска општина Гроцка.

*Имајући у виду да су на снази мере заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, моле се сви посетиоци да се приликом уласка у простор Ранчићеве куће придржавају прописаних превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.

 

Добро дошли ONLINE + УЖИВО!

 

 

Повезани садржај

19октобар2021
Свечано обележен дан ослобођења Гроцке

Свечано обележен дан ослобођења Гроцке

19 октобар 2021

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ГРОЦКЕ свечано је обележeн 17. октобра крај Споменика са спомен-костурницом у Ритопеку, заштићеног културног добра из средине 20. века.