ONLINE + УЖИВО у Ранчићевој кући: Пикник трибина са "Београдом за почетнике" и 10 најмистериознијих прича БГ подземља

29. септембар 2020.

 

Центар за културу Гроцка

10 НАЈМИСТЕРИОЗНИЈИХ ПРИЧА БГ ПОДЗЕМЉА

среда 30. септембар у 18 часова

Rančić Family House ONLINE + УЖИВО у Ранчићевој кући

 

Центар за културу Гроцка и Смиљана Попов, новинарка и ауторка серијала „Београд за почетнике“, позивају вас да у среду 30. септембра у 18 часова ONLINE + УЖИВО присуствујете трећој у низу ПИКНИК-ТРИБИНА у Ранчићевој кући у оквиру манифестације „Дани европске баштине 2020“ - која је ове године у знаку теме „ Наслеђе и образовање – знање за будућност“.

 

Уз играно-документарну истраживачку епизоду, упознаћемо неке од наинтригантнијих прича из подземног света Београда са гостом-археологом који јавности открива до сада невиђене просторе. За ову трибину спремио нам је археолошке посластице које још нисмо имали прилику да чујемо.

 

Модераторка трибине: Смиљана Попов, ауторка серијала „Београд за почетнике“

Гост: археолог Раде Милић, Центар за урбани развој

 

- Да ли сте чули за тајне одаје уклесане у стену испод Победника на Београдској тврђави, у којима су се  пре 2.000 година одржавали ритуали? Kом старом персијском божанству су се молили становници античког Београда? Шта је ктитор Аја Софије, византијски цар Јустинијан саградио у Београду? Шта је београдски митрополит  у 18. веку копао на падини испод Kосанчићевог венца?

 

И на крају, да ли знате да најдрагоценији антички археолошки артефакти са подручја Београда, који красе витрине Народног музеја и Музеја града Београда, потичу баш из Гроцке?

 

Зато „Дане европске баштине“ 2020. обележавамо у Гроцкој, још једном пикник и онлине трибином, али са 10 најмистериознијих прича из београдске древне прошлости о којима јавност готово ништа не зна.

 

Уместо у студију, овај иновативни концепт дигиталних трибина одржава се у Ранчићевој кући и помера границе  –  двоструко уживо  – „лајв“ путем дигиталне трибине, и такође уживо за публику присутну у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробно лепом амбијенту.

СВИ пријављени посетиоци могу понети пикник-ћебад, лежаљке и своје излетничке асесоаре, да у башти традиционалне српске куће из 18. века доживимо пикник-диван о нашој монументалној прошлости.

OНЛИНЕ улаз је слободан.

СВЕ што сте желели да знате о археолошким тајнама, а нисте имали кога да питате.

Чекамо вас.

 

Како се придружити ПИКНИК & ОНЛИНЕ ТРИБИНИ:

- ПИКНИК присуство у башти Ранчићеве куће, заштићном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробном амбијенту, реализује се уз примену актуелних мера заштите - и пријављивање у инбокс фб стране Центра за културу, или на тел. 011 850 2321 (Центар за културу Гроцка).

- ОНЛИНЕ улаз на фб страни Центра за културу Гроцка је слободан, на следећем линку:
https://www.facebook.com/kulturagrocka/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARDGG2Sih-6Ny0bAktl8N_PXiVu0vgrHslM-70sj3Uxj5gQmn6X6m4qheZq2ts4krYNufd9PFI5cUkvX

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“

Техничка платформа: OCOLO digital, студио за дигиталне технологије

Реализацију догађаја подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за привреду Града Београда и Градска општина Гроцка.

*Имајући у виду да су на снази мере заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, моле се сви посетиоци да се приликом уласка у простор Ранчићеве куће придржавају прописаних превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.

 

Добро дошли ONLINE + УЖИВО!

 

 

Повезани садржај

19јануар2021
Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

19 јануар 2021

Прилог у емисији „Од злата јабука“ РТС1, препун чаробних сунчаних призора реке, трешњи и зеленила, снимљен је у пролеће 2020. године, у Гроцкој крај Дунава.

19јануар2021
Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

19 јануар 2021

Традиционална годишња смотра дечјих радова под називом „Ликовно путовање“, насталих на Ликовној радионици установе, биће доступна од 22. јануара – 10. фебруара 2021. год.