Пикник диван „Београд за почетнике“-Наслеђе: Аll inclusive (Час Оливерисања са професором Томићем)

30. септембар 2021.

 

У част манифестације „Дани европске баштине“ са темом „(Културно) Наслеђе за све“ Центар за културу Гроцка вас позива у Ранчићеву кућу у суботу 2. октобра од 17ч, на пикник-диван „Београд за почетнике” Смиљане Попов, новинарке и ауторке серијала, са несвакидашњим а чувеним гостом из света културе – проф. др Оливером Томићем.

Пикник-диван у Ранчићевој кући публици ће донети занимљиво културолошко искуство, филтрирано кроз бравурозно знање и сагледавање овог специјалног госта – историчара уметности и универзитетског професора кога су многе генерације студената програшавале омиљеним, највољенијим и - незаборавним.
 
Биће отворене и разјашњене многе теме, а историјске анегдоте и мало познати детаљи голицаће знатижељу... Kако и када су се Срби укључивали у „европску“ традицију; по чему је Србија по питању културног наслеђа била јединствена кроз историју; шта је највреднија српска, а европска културно-историјска баштина (баштина је жива и треба да се негује, а корен речи „башта“ на то и указује)... А наша национална, а европска баштина крије толико репрезентативно и драгоцено културно-историјско благо, ког нажалост, често нисмо свесни.
Но, зато чим отпутујемо у бели свет, хитамо да се дивимо њиховом наслеђу, док сопствено недовољно познајемо и с недоумицом вреднујемо.
Поготово што се и сам пикник-диван одржава у својеврсном музеју народног неимарства и српског живота кроз векове - у чудесној Ранчићевој кући с краја 18. века, заштићеном споменику културе од великог значаја за нашу земљу, у којој станује установа Центар за културу Гроцка.
 
Догаћај ће се пратити уживо у Ранчићевој кући, познатој по аутентичном амбијенту и топлини варошког дома из 19. века, баш по мери велике европске манифестације „Дани европске баштине“, а они који не буду у прилици да присуствују, могу погледати накнадно снимак на јутјуб каналу установе културе општине Гроцка. Да подсетимо, „Београд за почетнике” је прва ТВ емисија у Србији која је ушла у просветни систем као додатно наставно средство.
 
Улаз је слободан, уз поштовање прописаних здравствених мера заштите.
 
Добро дошли!

 

Повезани садржај

18септембар2023
Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

18 септембар 2023

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA из Пољске наступиће у петак, 22. септембра у 19.30h у оквиру „Музичке баште“ Ранчићеве куће и манифестације „Дани европске баштине“.