Пикник диван „Београд за почетнике“-Наслеђе: Аll inclusive (Час Оливерисања са професором Томићем)

30. септембар 2021.

 

У част манифестације „Дани европске баштине“ са темом „(Културно) Наслеђе за све“ Центар за културу Гроцка вас позива у Ранчићеву кућу у суботу 2. октобра од 17ч, на пикник-диван „Београд за почетнике” Смиљане Попов, новинарке и ауторке серијала, са несвакидашњим а чувеним гостом из света културе – проф. др Оливером Томићем.

Пикник-диван у Ранчићевој кући публици ће донети занимљиво културолошко искуство, филтрирано кроз бравурозно знање и сагледавање овог специјалног госта – историчара уметности и универзитетског професора кога су многе генерације студената програшавале омиљеним, највољенијим и - незаборавним.
 
Биће отворене и разјашњене многе теме, а историјске анегдоте и мало познати детаљи голицаће знатижељу... Kако и када су се Срби укључивали у „европску“ традицију; по чему је Србија по питању културног наслеђа била јединствена кроз историју; шта је највреднија српска, а европска културно-историјска баштина (баштина је жива и треба да се негује, а корен речи „башта“ на то и указује)... А наша национална, а европска баштина крије толико репрезентативно и драгоцено културно-историјско благо, ког нажалост, често нисмо свесни.
Но, зато чим отпутујемо у бели свет, хитамо да се дивимо њиховом наслеђу, док сопствено недовољно познајемо и с недоумицом вреднујемо.
Поготово што се и сам пикник-диван одржава у својеврсном музеју народног неимарства и српског живота кроз векове - у чудесној Ранчићевој кући с краја 18. века, заштићеном споменику културе од великог значаја за нашу земљу, у којој станује установа Центар за културу Гроцка.
 
Догаћај ће се пратити уживо у Ранчићевој кући, познатој по аутентичном амбијенту и топлини варошког дома из 19. века, баш по мери велике европске манифестације „Дани европске баштине“, а они који не буду у прилици да присуствују, могу погледати накнадно снимак на јутјуб каналу установе културе општине Гроцка. Да подсетимо, „Београд за почетнике” је прва ТВ емисија у Србији која је ушла у просветни систем као додатно наставно средство.
 
Улаз је слободан, уз поштовање прописаних здравствених мера заштите.
 
Добро дошли!

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.