Пикник -диван „Београда за почетнике“ са проф. Оливером Томићем

04. октобар 2021.

 

У част манифестације „Дани европске баштине“ са темом „(Културно) Наслеђе за све“ у Ранчићевој кући је у суботу 2. октобра уприличен пикник-диван „Београд за почетнике” Смиљане Попов, новинарке и ауторке серијала, са несвакидашњим а чувеним гостом из света културе – проф. др Оливером Томићем.

Пикник-диван у Ранчићевој кући је публици донео занимљиво културолошко искуство, филтрирано кроз бравурозно знање и сагледавање овог специјалног госта – историчара уметности и универзитетског професора кога су многе генерације студената програшавале омиљеним, највољенијим и - незаборавним.
 Цењени професор је излагањем и наступом ту репутацију још како поново потврдио, као и публика, међу којом је било и доста некадашњих студената, и то са породицама и децом.
 
Сам пикник-диван се одржао у својеврсном музеју народног неимарства и српског живота кроз векове - у чудесној Ранчићевој кући с краја 18. века, заштићеном споменику културе од великог значаја за нашу земљу, у којој станује установа Центар за културу Гроцка. И не само то - професор Томић и Смиљана Попов су седили тачно на месту где је установљен археолошки локалитет, који баштини артефакте све до неолита, читаву прошлост из комшилука...
 
Догаћај се пратио уживо у Ранчићевој кући, познатој по аутентичном амбијенту и топлини варошког дома из 19. века, баш по мери велике европске манифестације „Дани европске баштине“, а они који нису били у прилици да присуствују, моћи ће погледати накнадно снимак на јутјуб каналу установе културе општине Гроцка.
 
 
 Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Снимак пикник-трибине можете погледати на YOUTUBE каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Текст и фото: Зорица Атић, историчар уметности-кустос. 

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.