Пикник -диван „Београда за почетнике“ са проф. Оливером Томићем

04. октобар 2021.

 

У част манифестације „Дани европске баштине“ са темом „(Културно) Наслеђе за све“ у Ранчићевој кући је у суботу 2. октобра уприличен пикник-диван „Београд за почетнике” Смиљане Попов, новинарке и ауторке серијала, са несвакидашњим а чувеним гостом из света културе – проф. др Оливером Томићем.

Пикник-диван у Ранчићевој кући је публици донео занимљиво културолошко искуство, филтрирано кроз бравурозно знање и сагледавање овог специјалног госта – историчара уметности и универзитетског професора кога су многе генерације студената програшавале омиљеним, највољенијим и - незаборавним.
 Цењени професор је излагањем и наступом ту репутацију још како поново потврдио, као и публика, међу којом је било и доста некадашњих студената, и то са породицама и децом.
 
Сам пикник-диван се одржао у својеврсном музеју народног неимарства и српског живота кроз векове - у чудесној Ранчићевој кући с краја 18. века, заштићеном споменику културе од великог значаја за нашу земљу, у којој станује установа Центар за културу Гроцка. И не само то - професор Томић и Смиљана Попов су седили тачно на месту где је установљен археолошки локалитет, који баштини артефакте све до неолита, читаву прошлост из комшилука...
 
Догаћај се пратио уживо у Ранчићевој кући, познатој по аутентичном амбијенту и топлини варошког дома из 19. века, баш по мери велике европске манифестације „Дани европске баштине“, а они који нису били у прилици да присуствују, моћи ће погледати накнадно снимак на јутјуб каналу установе културе општине Гроцка.
 
 
 Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Снимак пикник-трибине можете погледати на YOUTUBE каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Текст и фото: Зорица Атић, историчар уметности-кустос. 

 

Повезани садржај