ПИКНИК КАБИНЕТ ИСТОРИЈЕ Београда за почетнике ONLINE + УЖИВО у Ранчићевој кући

21. септембар 2020.

 

Центар за културу Гроцка

ПИКНИК КАБИНЕТ ИСТОРИЈЕ

среда 23. септембар у 18 часова

Rančić Family House: „Београд за почетнике“ ONLINE + УЖИВО у Ранчићевој кући

 

Центар за културу Гроцка и Смиљана Попов, новинарка и ауторка серијала „Београд за почетнике“, позивају вас да у среду 23. септембра у 18 часова ONLINE + УЖИВО присуствујете другој у низу ПИКНИК-ТРИБИНА у Ранчићевој кући у оквиру манифестације „Дани европске баштине 2020“ - која је ове године у знаку теме „ Наслеђе и образовање – знање за будућност“.

Уз играно-документарну истраживачку епизоду, упознаћемо неке од омиљених историјских личности и стереотипа, и сазнати не само зашто смо склони искривљавању прошлости, већ и како то утиче на ток и садржај историјских догађаја.

Зашто је важно знати, а не веровати у оно што се догодило у прошлости? Зашто Стефан Душан IV Силни није светитељ? Зашто су Турци крајем 15. века измислили Милоша Обилића? Да ли су нацизам и фашизам, поред осталог, последица историјских заблуда и стереотипа? Коначно, зашто измишљамо када је само потребно да знамо?

Модераторка: Смиљана Попов, ауторка ТВ серијала „Београд за почетнике“

Гост: Дејан Ристић, историчар

Уместо у студију, овај иновативни концепт дигиталних трибина одржава се у Ранчићевој кући и помера границе  –  двоструко уживо  – „лајв“ путем дигиталне трибине, и такође уживо за публику присутну у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробно лепом амбијенту.

СВИ пријављени посетиоци могу понети пикник-ћебад, лежаљке и своје излетничке асесоаре, да у башти традиционалне српске куће из 18. века доживимо пикник-диван о нашој монументалној прошлости.

OНЛИНЕ улаз је слободан

СВЕ што сте желели да знате о историјским стереотипима, а нисте имали кога да питате.

Чекамо вас.

Како се придружити ПИКНИК & ОНЛИНЕ ТРИБИНИ:

- ПИКНИК присуство у башти Ранчићеве куће, заштићном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробном амбијенту, реализује се уз примену актуелних мера заштите - и пријављивање у инбокс фб стране Центра за културу, или на тел. 011 850 2321 (Центар за културу Гроцка).

- ОНЛИНЕ улаз на фб страни Центра за културу Гроцка је слободан, на следећем линку:
https://www.facebook.com/kulturagrocka/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARDGG2Sih-6Ny0bAktl8N_PXiVu0vgrHslM-70sj3Uxj5gQmn6X6m4qheZq2ts4krYNufd9PFI5cUkvX

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“

Техничка платформа: OCOLO digital, студио за дигиталне технологије

Реализацију догађаја подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за привреду Града Београда и Градска општина Гроцка.

*Имајући у виду да су на снази мере заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, моле се сви посетиоци да се приликом уласка у простор Ранчићеве куће придржавају прописаних превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.

Добро дошли ONLINE + УЖИВО!

 

 

Повезани садржај

22јул2021
Програм „53. Грочанских свечаности“

Програм „53. Грочанских свечаности“

22 јул 2021

„Грочанске свечаности“ су манифестација која на изузетан начин представља културне, туристичке, спортске и пољопривредне потенцијале општине Гроцка.