Празнични онлајн-диван „ОД ВИНЧЕ ДО ГРАТИНИРАНИХ ПАЛАЧИНКИ”

05. мај 2021.

 

Археолошке, историјске и многе друге тајне Чаробног брега у Гроцкој:
 
Празнична епизода популарног онлајн-дивана „Београд за почетнике" у Гроцкој, у некадашњој „југословенској Kалифорнији“, посвећена је културолошко-археолошким посластицама под интригантним називом „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“.
 
О археолошким, историјским, културолошким, геополитичким, али и гастрономским тајнама једног сасвим несвакидашњег, и на моменте „чаробног“ брега, приповедали су са новинарком Смиљаном Попов одабрани саговорници: др Мирослав Kочић, археолог - извршни менаџер пројекта археолошког налазишта „Винча“, и Зорица Атић, историчарка уметности - директорка установе културе у Гроцкој.
 
Било је и гостију изненађења – учешће су узели сведоци времена Милорад Јовановић и Милорад Живановић, као и власник данашњег здања, Ненад Вуковић...
 
Чувена панорама гледа на реку Дунав како вијуга ка Смедереву, обухвата погледом питоме речне аде, родни Банат и моћне Kарпате, али и заштићени археолошки локалитет.
 
Агино брдо, са ког тако моћно „пуца“ поглед, у својој утроби и дан-данас крије бројне и узбудљиве остатке прве европске цивилизације – винчанске културе, а затим и слојеве који говоре о народима, освајачима и великим империјама који су ову плодну земљу запоседали, дивили се овом чудесном погледу, и за собом остављали бројне трагове...
 
За видиковац Агиног брда астронаут Нил Армстронг је изјавио да је са њега „поглед лепши него са Месеца“, а десило се да се, свега пар месеци након шетње по Месецу, у београдској општини Гроцка, у ресторану "Виногради", и то у комунистичкој Југославији, ухвати у српско коло, уз песму и српске специјалитете.
 
Чувени „Виногради" нису били само обичан угоститељски објекат, већ место где се на посебан начин стварала историја. Тито је на овом месту званично био чак 17 пута, а његови гости и данас чине импресивну листу - хиљаде државника, дипломата, уметника, страних званичника.
 
На овом списку су некадашњи француски председник Жискар Дестен и индонежански Сукарно, Софија Лорен, Лиз Тејлор, Хенри Kисинџер... Било је то омиљено протоколарно место старе Југославије, где се одржао и „незванични Самит несврстаних", након оног званичног у Београду.
 
Због лепоте природе, у то време у Гроцкој је изграђено око 7.000 викендица.

 
Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике”
 
Техничка платформа: “OCOLO” студио за дигиталне технологије
 
Подршка: ГО Гроцка
 
 
 
 

Фотографије и снимак догађаја:


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Снимак диван-трибине ОД ВИНЧЕ ДО ГРАТИНИРАНИХ ПАЛАЧИНКИ можете погледати на youtube каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Tекст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.