Празнични онлајн-диван „ОД ВИНЧЕ ДО ГРАТИНИРАНИХ ПАЛАЧИНКИ”

05. мај 2021.

 

Археолошке, историјске и многе друге тајне Чаробног брега у Гроцкој:
 
Празнична епизода популарног онлајн-дивана „Београд за почетнике" у Гроцкој, у некадашњој „југословенској Kалифорнији“, посвећена је културолошко-археолошким посластицама под интригантним називом „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“.
 
О археолошким, историјским, културолошким, геополитичким, али и гастрономским тајнама једног сасвим несвакидашњег, и на моменте „чаробног“ брега, приповедали су са новинарком Смиљаном Попов одабрани саговорници: др Мирослав Kочић, археолог - извршни менаџер пројекта археолошког налазишта „Винча“, и Зорица Атић, историчарка уметности - директорка установе културе у Гроцкој.
 
Било је и гостију изненађења – учешће су узели сведоци времена Милорад Јовановић и Милорад Живановић, као и власник данашњег здања, Ненад Вуковић...
 
Чувена панорама гледа на реку Дунав како вијуга ка Смедереву, обухвата погледом питоме речне аде, родни Банат и моћне Kарпате, али и заштићени археолошки локалитет.
 
Агино брдо, са ког тако моћно „пуца“ поглед, у својој утроби и дан-данас крије бројне и узбудљиве остатке прве европске цивилизације – винчанске културе, а затим и слојеве који говоре о народима, освајачима и великим империјама који су ову плодну земљу запоседали, дивили се овом чудесном погледу, и за собом остављали бројне трагове...
 
За видиковац Агиног брда астронаут Нил Армстронг је изјавио да је са њега „поглед лепши него са Месеца“, а десило се да се, свега пар месеци након шетње по Месецу, у београдској општини Гроцка, у ресторану "Виногради", и то у комунистичкој Југославији, ухвати у српско коло, уз песму и српске специјалитете.
 
Чувени „Виногради" нису били само обичан угоститељски објекат, већ место где се на посебан начин стварала историја. Тито је на овом месту званично био чак 17 пута, а његови гости и данас чине импресивну листу - хиљаде државника, дипломата, уметника, страних званичника.
 
На овом списку су некадашњи француски председник Жискар Дестен и индонежански Сукарно, Софија Лорен, Лиз Тејлор, Хенри Kисинџер... Било је то омиљено протоколарно место старе Југославије, где се одржао и „незванични Самит несврстаних", након оног званичног у Београду.
 
Због лепоте природе, у то време у Гроцкој је изграђено око 7.000 викендица.

 
Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике”
 
Техничка платформа: “OCOLO” студио за дигиталне технологије
 
Подршка: ГО Гроцка
 
 
 
 

Фотографије и снимак догађаја:


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Снимак диван-трибине ОД ВИНЧЕ ДО ГРАТИНИРАНИХ ПАЛАЧИНКИ можете погледати на youtube каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Tекст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај

24септембар2021
Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

24 септембар 2021

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25. септембра 2021. биће организована шетња по Гроцкој „Од српског варошког дома до југословенског гламура“.

24септембар2021
Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

24 септембар 2021

Занимљива руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" уприличена је у Гроцкој у оквиру „Музичке баште“, а едукативни мултикултурални догађај је припређен за групу ђака.

23септембар2021
Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

23 септембар 2021

Променада знаменитим местима и културним добрима Гроцке са Зорицом Атић и Смиљаном Попов (Ресторан „Виногради“, Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска