"Путујући кабинет историје за ђаке" за школарце у Гроцкој

26. децембар 2019.

 

У основној школи ,,Илија Гарашанин" у Гроцкој у четвртак 26. децембра одржана је последња овогодишња радионица популарног серијала „Београд за почетнике“ под називом ,,Кад историја оживи", која се реализује у оквиру пројекта ,,Путујући Кабинет историје за ђаке".

Кабинет "ради" у тандему новинарке и ауторке Смиљане Попов и историчара Дејана Ристића, стручног консултанта, а у Гроцку је дошао у сарадњи са Центром за културу Гроцка, као и школом и општином Гроцка. Програм је подржан од стране Министарства културе и информисања, и то с разлогом. А разлоге смо имали задовољство да доживимо у интерактивном дружењу са данашњим гостима, и домаћинима – основцима из Гроцке, ђацима Љиљане Милосављевић, наставнице историје.

Тема трибинског дружења и заљубљивања у историјске догађаје била је средњевековна Србија. Витезови, светитељи, владари и поданици „осветлили“ су мрачни средњи век, који, како се испоставило, и није тако мрачан, већ је веома занимљив и интригантан. Било је то велико претпразнично финале пројекта кроз који је током 2019. године прошло више стотина дивних, паметних и радозналих ученика, као и њихових наставника, широм Београда.

Наши гости су након трибине са Зорицом Атић, кустосом и директором Центра за културу Гроцка обишли „Легат др Александра Костића“ у Грочанској чаршији који је постао незаобилазан за све посетиоце из области културе.

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка OВДЕ

 

Повезани садржај