Ранчићева кућа: Диван-трибина „Београд за почетнике“ о др Смиљи Костић Јоксић

06. октобар 2020.

 

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“

О НЕПРАВЕДНО ЗАБОРАВЉЕНОЈ, НЕУСТРАШИВОЈ СРПСKОЈ НАУЧНИЦИ

среда 7октобар у 18 часова

Rančić Family House ONLINE + УЖИВО у Ранчићевој кући

Уз играно-документарну истраживачку епизоду, диван-трибина „Београда за почетнике“ у Рнчићевој кући посвећена је женама у српској науци, а посебно ће се трудити да расветли лик, фасцинантан животни пут и дело чувене српске лекарке и научнице Смиље Kостић-Јоксић, носиоца ордена Легије части за примену БЕ-СЕ-ЖЕ вакцине на југословенским просторима.

Родити се у 19. веку као женско, и бити студенткиња почетком 20. века, симболизовало је пионирске напоре и борбу младих жена, које су одлучиле да се упусте у, тада за њих сасвим нов, простор јавног деловања и да искористе могућности да, по први пут у историји образовања, стекну факултетске дипломе.

Модераторка трибине: Смиљана Попов, ауторка серијала „Београд за почетнике“

Гошћа трибине: Ивана Пантелић, историчарка Института за савремену историју

Све што сте желели да знате о знаменитим женама Србије, а нисте имали кога да питате. OНЛИНЕ улаз је слободан. Сви сте позвани. Чекамо вас.

Уместо у студију, овај иновативни концепт дигиталних трибина одржава се у Ранчићевој кући и помера границе  –  двоструко уживо: онлине-уживо путем дигиталне трибине, и такође диван-уживо за пријављену публику присутну у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробно лепом амбијенту.

OНЛИНЕ улаз је слободан.

СВЕ што сте желели да знате о историјским стереотипима, а нисте имали кога да питате.

Чекамо вас.

Како се придружити ДИВАН & ОНЛИНЕ ТРИБИНИ:

- ДИВАН присуство у Ранчићевој кући, заштићном културном добру од великог значаја за нашу земљу, реализује се уз примену актуелних мера заштите - и обавезно пријављивање у инбокс фб стране Центра за културу, или на тел. 011 850 2321 (Центар за културу Гроцка).

- ОНЛИНЕ улаз на фб страни Центра за културу Гроцка је слободан, на следећем линку:
https://www.facebook.com/kulturagrocka/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARDGG2Sih-6Ny0bAktl8N_PXiVu0vgrHslM-70sj3Uxj5gQmn6X6m4qheZq2ts4krYNufd9PFI5cUkvX

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“

Техничка платформа: OCOLO digital, студио за дигиталне технологије

Реализацију догађаја подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за привреду Града Београда и Градска општина Гроцка.

*Имајући у виду да су на снази мере заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, моле се сви посетиоци да се приликом уласка у простор Ранчићеве куће придржавају прописаних превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.

Добро дошли ОНЛИНЕ!


 

Повезани садржај