Ранчићева кућа: Диван-трибина „Београд за почетнике“ о др Смиљи Костић Јоксић

06. октобар 2020.

 

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“

О НЕПРАВЕДНО ЗАБОРАВЉЕНОЈ, НЕУСТРАШИВОЈ СРПСKОЈ НАУЧНИЦИ

среда 7октобар у 18 часова

Rančić Family House ONLINE + УЖИВО у Ранчићевој кући

Уз играно-документарну истраживачку епизоду, диван-трибина „Београда за почетнике“ у Рнчићевој кући посвећена је женама у српској науци, а посебно ће се трудити да расветли лик, фасцинантан животни пут и дело чувене српске лекарке и научнице Смиље Kостић-Јоксић, носиоца ордена Легије части за примену БЕ-СЕ-ЖЕ вакцине на југословенским просторима.

Родити се у 19. веку као женско, и бити студенткиња почетком 20. века, симболизовало је пионирске напоре и борбу младих жена, које су одлучиле да се упусте у, тада за њих сасвим нов, простор јавног деловања и да искористе могућности да, по први пут у историји образовања, стекну факултетске дипломе.

Модераторка трибине: Смиљана Попов, ауторка серијала „Београд за почетнике“

Гошћа трибине: Ивана Пантелић, историчарка Института за савремену историју

Све што сте желели да знате о знаменитим женама Србије, а нисте имали кога да питате. OНЛИНЕ улаз је слободан. Сви сте позвани. Чекамо вас.

Уместо у студију, овај иновативни концепт дигиталних трибина одржава се у Ранчићевој кући и помера границе  –  двоструко уживо: онлине-уживо путем дигиталне трибине, и такође диван-уживо за пријављену публику присутну у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробно лепом амбијенту.

OНЛИНЕ улаз је слободан.

СВЕ што сте желели да знате о историјским стереотипима, а нисте имали кога да питате.

Чекамо вас.

Како се придружити ДИВАН & ОНЛИНЕ ТРИБИНИ:

- ДИВАН присуство у Ранчићевој кући, заштићном културном добру од великог значаја за нашу земљу, реализује се уз примену актуелних мера заштите - и обавезно пријављивање у инбокс фб стране Центра за културу, или на тел. 011 850 2321 (Центар за културу Гроцка).

- ОНЛИНЕ улаз на фб страни Центра за културу Гроцка је слободан, на следећем линку:
https://www.facebook.com/kulturagrocka/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARDGG2Sih-6Ny0bAktl8N_PXiVu0vgrHslM-70sj3Uxj5gQmn6X6m4qheZq2ts4krYNufd9PFI5cUkvX

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“

Техничка платформа: OCOLO digital, студио за дигиталне технологије

Реализацију догађаја подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за привреду Града Београда и Градска општина Гроцка.

*Имајући у виду да су на снази мере заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, моле се сви посетиоци да се приликом уласка у простор Ранчићеве куће придржавају прописаних превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.

Добро дошли ОНЛИНЕ!


 

Повезани садржај

19октобар2021
Свечано обележен дан ослобођења Гроцке

Свечано обележен дан ослобођења Гроцке

19 октобар 2021

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ГРОЦКЕ свечано је обележeн 17. октобра крај Споменика са спомен-костурницом у Ритопеку, заштићеног културног добра из средине 20. века.