СВЕСТРАНИ ДОКТОР, СТРАСТВЕНИ ФОТОГРАФ: др Александар Костић

26. јул 2020.

 

Легендарни др Александар Ђ. Костић предстваљен је у Политикином "Магазину", али из мало познатог угла. Дневни лист ПОЛИТИКА у свом недељном издању 26. јула доноси много занимљивог штива, и на читаве три стране у недељној ревији "Магазин" причу о др Александру Костићу, "Свестраном доктору, страственом фотографу".

Занимљиве и мало познате детаље о свестраној личности цењеног научника, оснивача Хистолошког института у Београду, Медицинског, Фармацеутског, Ветеринарског факултета, носиоца Легије части, представила је Зорица Атић, кустос Легата др Александра Костића и пасионирани истраживач Гроцке. Др Костић је Србију увео у медицинску документарну фотографију и медицински филм, у чему је био међу пионирима у оквиру Европе. Преданог и свестраног професора је много тога занимало. Крај бројних других интересовања и постигнућа, био је и пасионирани фотограф од 1911. године, и потом оснивач Београдског фото-клуба 1928. године. „Политика“ је писала о великој фотографској изложби 1929. године, приређеној на београдском универзитету, коју је покренуо, и на којој је учествовао, и др Костић. Био је очаран Гроцком, у којој је имао летњиковац - ту је писао, истраживао, стварао, и постао и археолог. О томе и још много чему сведочи и "Легат др Александра Костића" у Грочанској чаршији, о коме се стара Центар за културу Гроцка под покровитељством општине Гроцка.

ФОТО галерија може се погледати у албуму на ФБ страни Центра за културу Гроцка.

 

Повезани садржај

03март2021
У Ранчићевој кући онлајн-диван „Београд за почетнике“ у осмомартовској епизоди: „ЧУДЕСНА СУДБИНА ЈЕЛИСАВЕТЕ НАЧИЋ“

У Ранчићевој кући онлајн-диван „Београд за почетнике“ у осмомартовској епизоди: „ЧУДЕСНА СУДБИНА ЈЕЛИСАВЕТЕ НАЧИЋ“

03 март 2021

Онлајн-диван „Београд за почетнике” у знаменитој Ранчићевој кући, у осмомартовској епизоди посвећен је једној од најодважнијих жена наше историје, првој у много чему.

01март2021
Ранчићевa кућa у Београдском наслеђу

Ранчићевa кућa у Београдском наслеђу

01 март 2021

Ранчићева кућа налази се у Мајевичкој улици, у непосредној близини Грочанске чаршије, на узвишици, на пространој парцели, некада с погледом на реку...