СВЕСТРАНИ ДОКТОР, СТРАСТВЕНИ ФОТОГРАФ: др Александар Костић

26. јул 2020.

 

Легендарни др Александар Ђ. Костић предстваљен је у Политикином "Магазину", али из мало познатог угла. Дневни лист ПОЛИТИКА у свом недељном издању 26. јула доноси много занимљивог штива, и на читаве три стране у недељној ревији "Магазин" причу о др Александру Костићу, "Свестраном доктору, страственом фотографу".

Занимљиве и мало познате детаље о свестраној личности цењеног научника, оснивача Хистолошког института у Београду, Медицинског, Фармацеутског, Ветеринарског факултета, носиоца Легије части, представила је Зорица Атић, кустос Легата др Александра Костића и пасионирани истраживач Гроцке. Др Костић је Србију увео у медицинску документарну фотографију и медицински филм, у чему је био међу пионирима у оквиру Европе. Преданог и свестраног професора је много тога занимало. Крај бројних других интересовања и постигнућа, био је и пасионирани фотограф од 1911. године, и потом оснивач Београдског фото-клуба 1928. године. „Политика“ је писала о великој фотографској изложби 1929. године, приређеној на београдском универзитету, коју је покренуо, и на којој је учествовао, и др Костић. Био је очаран Гроцком, у којој је имао летњиковац - ту је писао, истраживао, стварао, и постао и археолог. О томе и још много чему сведочи и "Легат др Александра Костића" у Грочанској чаршији, о коме се стара Центар за културу Гроцка под покровитељством општине Гроцка.

ФОТО галерија може се погледати у албуму на ФБ страни Центра за културу Гроцка.

 

Повезани садржај

01август2020
"Стваралачка Гроцка" у ПОЛИТИЦИ

"Стваралачка Гроцка" у ПОЛИТИЦИ

01 август 2020

Дневни лист ПОЛИТИКА у оквиру културне рубрике "Синоћ у Београду" доноси вест о групној изложби "Стваралачка Гроцка" у Ранчићевој кући.

01август2020
Стваралачка Гроцка у Ранчићевој кући

Стваралачка Гроцка у Ранчићевој кући

01 август 2020

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, представљена је шеста групна изложба „Стваралачка Гроцка“, која ове године окупља педесет и једног учесника.