Отварање изложбе уметничких фотографија „БОЈА – РГБ“ Предрага Ђурђића

19. јануар 2017.

 

Драги пријатељи, Позивамо Вас да у четвртак, 26. јануара 2017. године у 18 часова присуствујете отварању самосталне изложбе уметничке фотографије под називом „Боја - РГБ“ аутора Предрага Ђурђића, у галеријском простору Центра за културу Гроцка, Ранчићева кућа, Мајевичка 9 у Гроцкој.

На отварању изложбе представиће се ученици Основне музичке школе „Гроцка“.

„Исак Њутн је 1666. године први доказао да се светлост уз помоћ призме може разложити на спектар боја. То значи да се сунчева бела светлост састоји од светлосних зрака различитих боја и да свака од тих боја има и своју таласну дужину. Р Црвена од 600 до 700 нм, Г Зелена од 500 до 600 нм, Б Плава од 400 до 500 нм. Фотографија у боји може се разложити на три основне боје: црвену, зелену и плаву (red, green and blue), што се у компјутерској технологији скраћено обележава РГБ. Фотографија као уметност и ауторско дело фотографа мора исказивати осећања, мисли и начин виђења објекта који заокупља његову пажњу - финални рад који исказује његову сензибилност према објекту снимања. Гледалац који посматра уметничку фотографију, другачије је види него што би видео оригинални призор, зато што је посматра на начин који је уметник наметнуо. Међутим, фотографија је уметнички рад кад аутор не робује прецизној техници и строгим занатским правилима, већ наведено користи у функцији сопственог изражавања и виђења снимајућег објекта. Код дигиталне фотографије, могућности ауторског изражавања коришћењем програма за обраду фотографија немају више техничке границе, и одигравају се невиђене могућности уметничког изражавања, где фото-опрема служи само као алат за стварање уметничког дела. Са појавом квалитетних штампача, дигиталном штампом не само на фото-папиру, него и на графичком папиру и сликарском платну, фото-опрему као алат користе многи сликари, графичари и архитекте, да би се исказали у примењеној и ликовној уметности...“ наводи у уводној речи каталога аутор Предраг Ђурђић.

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места, на које је доводио свој