„БЕОГРАД НА ТОЧКОВИМА – прашина и гламур“ & наступ LIBERCUATRO TANGO ENSEMBLE

05. септембар 2023.

 

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА
„БЕОГРАД НА ТОЧКОВИМА – прашина и гламур“ & наступ LIBERCUATRO TANGO ENSEMBLE

Ранчићева кућа / 9. септембар 18 и 19.30ч / улаз слободан

 

Покрените се кроз време, у звездану прашину и гламур старог Београда!
 
Центар за кулуру Гроцка и Фејсбук група љубитеља и зналаца „Био једном један Београд“ вас позивају да присуствујете отварању изложбе документарних фотографија „БЕОГРАД НА ТОЧКОВИМА – Прашина и гламур“ у суботу 9. септембра од 18h у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.
У незаборавном амбијенту Ранчићеве куће, споменика културе у питорескној Гроцкој, биће представљене црно-беле фотографије из породичних албума и колекционарских збирки уредника и чланова ове групе. Изложбу ће отворити и дочарати - како то само она уме – директорка Артис центра Тамара Огњевић, историчарка уметности, херитолог и књижевница.
 
Несвакидашња и узбудљива поставка, која сликовито приповеда о прохујалој епохи и развоју Београда, може се погледати у Ранчићевој кући све до краја септембра, у част драгоцене културне манифестације „Дани европске баштине“.
О ванвременском складу Ранчићеве куће, грађеној по мери човека недалеко од Цариградског друма, с погледом на моћни Дунав, говориће директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић, историчарка уметности.
 
Исте вечери, 9. септембра на летњој сцени Ранчићеве куће од 19:30h наступиће „Libercuatro tango ensemble“ у оквиру јубиларне десете „Музичке баште“ Центра за културу Гроцка. Ансамбл ће публици представити специфичну танго културу, која је 2009. године уврштена на УНЕСКО листу културног наслеђа.

У богатом културном догађају учествује и Олдтајмер клуб Београд, са ревијалном изложбом времешних четвороточкаша у чаробном амбијенту баште Ранчићеве куће. Сигурно нисте знали да је председник овог клуба љубитеља старих возила Бора Настасић, Грочанин из старе породице лепе вароши крај Дунава.
 
***
„БЕОГРАД НА ТОЧКОВИМА – Прашина и гламур“, изложба документарних фотографија групе аутора „Био једном један Београд“ у галерији Ранчићеве куће, као и на летњој сцени неговане баште, представљају и у фокус стављају непознате документарне фотографије старог Београда које сведоче о динамичном културно-историјском развоју престонице у међуратном периоду, из доба Краљевине Југославије. Фотографије потичу из приватних колекција и породичних албума, те је концепт изложбе заснован на до сада непознатом фотографском материјалу, архивираном у приватним албумима... Уредници групе „Био једном један Београд“ и аутори изложбе су Бранка Наканиши, Софија Мришук, Јелена Јанић Љубисављевић, Жељко Вук, Зоран Живковић, Драгољуб Гајић.
 
LIBERCUATRO је познати домаћи танго ансамбл који изводи композиције традиционалног танга и танго нуево. Наступиће у саставу - Kсенија Ристић клавир, Миљана Поповић Матерни виолина, Бранко Џиновић бандонеон и Бобан Стошић контрабас, Ансамбл карактерише висок извођачки ниво, изузетна енергичност, специфична интерпретација, као и бројни наступи на музичким фестивалима широм Србије и у региону: Нишвил џез фестивал, Интернационални world music фестивал ЕТНИКА - Марибор (КГБ, СЛО), Фестивал Еуфонија, Šibenik dance festival (Тврђава Бароне, ХР), Tivat tango night - Milonga del mar у сарадњи са Туристичком организацијом Тиват (ЦГ), World music фестивал у Битољу (Македонија) и др.
 
Танго ансамбл наступа у оквиру јубиларне десете „Музичке баште“ Центра за културу Гроцка, а овај програм и током 2023. године наставља са профилисаним концептом који публици доноси жанровску разноврсност, генерацијске и стилске разлике међу музичарима, ауторски приступ и мултикултуралност – као најважније одлике. У програму учествују гости из земље и региона, а публици се као вид музичке едукације и популаризације уметничке музике, представља музика различитих жанрова, недовољно заступљена у медијском и јавном простору, са акцентом на аутентичном, етно и ауторском изразу.
 
Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу, аутентични варошки дом с почетка 19. века и бележи више од два века трајања. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства и варошког дома Србије. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.
 
Улаз на догађаје је слободан.
Добро дошли!


 
*Изложба „БЕОГРАД НА ТОЧКОВИМА – Прашина и гламур“ и јубиларна „Музичка башта“ реализују се подршком Града Београда – Секретaријата за културу и ГО Гроцка.

 

Повезани садржај