„Дизајн за свет стварности“ у Ранчићевој кући

28. новембар 2020.

 

Самостална изложба „Дизајн за свет стварности“ примењене уметнице и дизајнерке Николине Ћалић представљена је у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка у кругу породице младе ауторке, без присуства публике, у складу са епидемиолошким мерама. Стара варошка кућа, која је и сама експонат као културно добро од великог значаја, специфичан је галеријски простор који је изузетно погодан за излагање дела и предмета примењене уметности. Поставка се састоји од више десетина реализованих пројеката и дизајнираних употребних предмета намењених „за стварни свет“, малог и средњег формата, и чине спој свакодневног предмета и скулпторалног обликовања, сагледан кроз призму једноставног и елегантног, минималног и практичног. У амбијенталним витринама Ранчићеве куће изложени су амбалажни предмети попут кутија за млеко, сокове, чај, вино... али и занимљиви, иновирани употребни предмети за 21. век попут пројекта стоне лампе, мачјег ока, метле која усисава... Међу најинтригантнијим изложеним делима примењене уметности и дизајна је свакако рад под називом „Circulara - подлога за узгој корала“ која представља 3Д штампану структуру за узгој и обнову корала и коралних гребена. Инспирисана је органским формама које се могу наћи у скелетима морских сунђера, корала, молекуларној структури дијаманта, као и њиховим комбиновањем, и може бити изведена од различитих материјала – пластике, порцелана.... Представља облик који, схваћен као сегмент, уклапањем и даљим настављањем гради увек нову творевину, а која уједно има стабилну структуру. Сама форма је једноставна и складна, што јој омогућава да се лако уклопи у природно окружење и креира јединствен екосистем. Истиче се и дизајнирана лампа, у форми стоне лед лампе од плексигласа, која је инспирисана једноставним геометријским обликом чијим се мултиплицирањем добија структура и елегантна форма. Симетричним дизајном и тордираним слојевима, са стакленим врхом и дном, остварује се осећај лебдења, док лед диоде преламају и обликују светлост кроз слојеве лампе. Једноставна за склапање и одржавање, представља тражени спој минималног и практичног, али скулпторално решеног употребног предмета. Међу иновативним дизајнерским решењима се истиче и метла са системом за усисавање мале количине отпада. Пројекат је изведен, а сама идеја је настала у стварном свету, јер након чишћења метлом увек остаје мала линија прашине која прати ивице ђубравника. Радови и експонати су испраћени предлошцима, који документују поступак од ликовног решења до употребног предмета. Поставка је доступна за публику све до 15. децембра, уз примену актуелних безбедоносних мера.Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

19јануар2021
Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

19 јануар 2021

Прилог у емисији „Од злата јабука“ РТС1, препун чаробних сунчаних призора реке, трешњи и зеленила, снимљен је у пролеће 2020. године, у Гроцкој крај Дунава.

19јануар2021
Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

19 јануар 2021

Традиционална годишња смотра дечјих радова под називом „Ликовно путовање“, насталих на Ликовној радионици установе, биће доступна од 22. јануара – 10. фебруара 2021. год.