„Хармонија књиге“ у Ранчићевој кући за „Дане културне баштине“

18. септембар 2021.

 

Самостална изложба радова „ХармониЈА = књиге“ Данијеле Парацки отворена је у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка у оквиру манифестације „Дани европске баштине“.

Поставка у амбијенту културног добра, коју је отворила Зорица Атић, историчарка уметности и директорка установе, представља селекцију радова насталих у две и по деценије стваралаштва ове реномиране графичке дизајнерке - и то сегмента који се бави највреднијом културном баштином наше земље.
 
Кроз педесет изложених публикација у витринама овог варошког здања, представљен је процес и тимски приступ који се састоји од разговора, учења, истраживања, прожимања идеја, односно хармоније између аутора, графичког дизајнера и уредника, остварујући хармонију књиге. Изложене публикације и монографије наглашавају и освешћују смисао дизајна, чији је задатак да обезбеди квалитетну комуникацију између аутора и читаоца, као и трајање издања у времену.
 
Данијела Парацки избором радова који прате рад значајних имена из света културе омогућава непосредно сагледавање важности дизајна књиге.
Осмислила је готово 200 публикација и разноврсног графичког материјала за најистакнутије установе културе, издавачке куће, и креирала је и визуелни идентитет већег броја значајних музејских поставки у Београду.
 
Изложба траје до 4. октобра. Добро дошли!Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај