„Разговор с природом“ и „Музичка башта“ у Ранчићевој кући

19. јун 2021.

 

Самостална изложба графика и слика „Разговор с природом“ Зорице Ђорђевић Митровић, примењене уметнице, отворена је у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.

У наставку вечери, Летњи музички програм „Музичка башта“ у ванвременском и негованом амбијенту Ранчићеве куће, заштићеног споменика културе, отворен је наступом Светланe Спајић и Бокана Станковића, еминентних српских музичара који већ деценијама истражују и интерпретирају традиционалну, изворну музику.

Поставку у аутентичној варошкој кући представила је историчарка уметности Зорица Атић, кустос и директорка установе, нагласивши да су изложени радови ликовни дијалог уметнице са непосредним окружењем: „Зорицу Ђорђевић Митровић инспиришу домаћи призори и детаљи окућнице и баште, који - на први поглед врло једноставни - нуде широк спектар живописних детаља и ликовних изазова.

Трансформишући их кроз различите видове представљања, уметница отпочиње бесконачну игру откривања непознатог у свакодневном...“

Изложени радови, мањег до средњег формата, изведени су на папиру, традиционалним графичким техникама линорез и линогравура, и осликавањем на платну, у техникама акрил и уље. Уметница је у свој рад уткала вишегодишње ликовно искуство, и пре свега, искрену радост стварања.

Изложба у Ранчићевој кући је, такође, посвећена и успомени на мајку Мајду, где негована раскош окућнице и амбијената подвлачи сећања на рано детињство. Ликовне импресије из представе у представу материјализују дивљење органском, а „Разговор с природом“ је и учитавање исцелитељских снага које се у њој налазе.

Изложба траје до 30. јуна.


Музичар Бокан Станковић је публици оживео инструменте као што су сврљишке трогласне гајде, дудук, окарина, фрула...

Најшира публика је имала прилику да га чује на свим албумима Горана Бреговића, а за филм Емира Kустурице „Црна мачка, бели мачор" наснимио је све инструменте блех-оркестра.

Светлана Спајић је српска традиционална певачица, познати извођач, педагог, културни активиста... Певала је у групама „Паганке“, „Моба“, „Дрина“, „Бело платно“...

Публика је овацијама поздравила традиционални дуо одевен у народну ношњу, који је у башти Ранчићеве куће извео репертоар специјално припремљен за ову прилику, попут „Листај горо, не жали бехара“, „Што ова гора на божур мирише“...


„Музичку башту“ Центра за културу Гроцка подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за културу града Београда и Општина Гроцка. Програм током 2021. године публици представља музику различитих жанрова, са акцентом на аутентичном, етно и ауторском изразу.Текст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос. 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај

24септембар2021
Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

24 септембар 2021

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25. септембра 2021. биће организована шетња по Гроцкој „Од српског варошког дома до југословенског гламура“.

24септембар2021
Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

24 септембар 2021

Занимљива руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" уприличена је у Гроцкој у оквиру „Музичке баште“, а едукативни мултикултурални догађај је припређен за групу ђака.

23септембар2021
Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

23 септембар 2021

Променада знаменитим местима и културним добрима Гроцке са Зорицом Атић и Смиљаном Попов (Ресторан „Виногради“, Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска