„Стваралачка Гроцка” и музика Балкана у Ранчићевој кући

22. јул 2023.

 

Девета колективна изложба „Стваралачка Гроцка”, традиционална поставка која је ове године окупила 44 аутора, представљена је у Ранчићевој кући, седишту Центра за културу Гроцка у петак, 21. јула од 20 часова. У наставку вечери, на летњој сцени Ранчићеве куће публика је могла да ужива у јубиларном, 10. концертном циклусу „Музичка башта”. На сцени испред старог бунара наступио је мађарски састав „БудаПесме” који чине Вероника Варга и Бенедек Рети (вокал и хармоника).

О значају изложбе, која се може погледати до 28. августа, ауторима и њиховим радовима, на отварању је говорила директорка ове установе Зорица Атић, уједно и кустоскиња и ауторкa концепта који траје од 2015. године у виду годишњих изложбених смотри.
 
– Учесници су академски ликовни и примењени уметници, чланови удружења, студенти уметничких школа и факултета, афирмисани неакадемски ствараоци и, уопште, активни аутори чији рад спада у домен ликовних и примењених уметности, а који живе или раде на подручју општине Гроцка.
Изложени су радови из актуелне продукције, настале у протекле две године, и то: слике, цртежи, графике, накит, ситна пластика, скулптуре мањег формата, фотографије, занатске рукотворине, дизајн текстила... Мотиви се нижу од фигурације и вечних тема и израза уметности, као што су пејзаж, ведута, мртва природа, жанр-сцена, до апстрахованих и симболичких представа и форми, а заступљени су и савремено интерпретирани предмети примењене уметности и свакодневне намене.
Мађарски дуо који по први пут наступа у Србији, публици је представио Бојан Ђорђевић, музички уредник Центра за културу Гроцка и познати музички активиста. Дуо је извео разнолику и аутентичну музику Балкана, међу којима и старе народне песме са територије Србије. БудаПесме долазе из Будимпеште и интерпретирају и изводе музику и нумере које повезују народе, а савременог човека приближавају културном наслеђу које балканско поднебље чува.
 
Догађајима је присуствовала и председница СО Гроцка Весна Дамњановић са сарадницима.
 
У летњој вечери у Ранчићевој кући посвећеној култури, коју није омело ни најављено невреме, уживали су бројни Грочани, учесници изложбе и љубитељи културних збивања, као и посетиоци из Београда.
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај