„ВАРОШКИ САЛОН“, празнична изложба у Ранчићевој кући

21. децембар 2021.

 

Центар за културу Гроцка
„ВАРОШКИ САЛОН“
Празнична изложба у Ранчићевој кући
24. децембар 2021 – 18. јануар 2022.

    Традиционална празнична изложба „Варошки салон“ у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, аутентичном варошком дому, биће свечано отворена у петак 24. децембра у 18 часоваНовогодишња групна поставка окупља око 30 уметника и представља бројне и разноврсне радове ликовне и примењене уметности. Приликом представљања изложбе наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке. Изложбу ће отворити Зорица Атић, историчарка уметности.Изложбу ће отворити Зорица Атић, историчарка уметности.

Изложба је продајног карактера и доступна је за љубитеље уметности до 18. јануара 2022. године.

Поставка у галерији Ранчићеве куће, заштићеног културног добра и старог варошког дома Гроцке и Србије, обухвата радове ликовних и примењених уметника, као и одабраних уметничких занатлија. 

Посетиоцима и публици пружа јединствену прилику да се сусретну са уникатним предметом или детаљем - који је рад сликара, вајара, или пак уметничког занатлије. а представљени су уметнички предмети и уникатни ручни рад. Изложба је осмишљена у празничном духу радости и даривања, као вид подршке раду уметника и стваралачкој сцени.

Ако при даривању бирате да будете креативни, посетите „Варошки салон“ у Ранчићевој кући, изаберите неки од уникатних уметничких радова и предмета и подржите стваралаштво.

„Варошки салон“ излаже уметничка дела у разноврсним техникама као што су акварел, уље на платну, пастел, графика, фотографија и комбиноване технике, затим накит од сребра и бакра ручне израде, ручно израђене дрвене играчке, дизајниране одевне детаље од коже и текстила – ташне, капе, предмете од керамике...

 Незаборавну атмосферу изложби дарује и простор Ранчићеве куће који одише ванвременским складом, и вековном традицијом. Ранчићева кућа у Гроцкој, споменик културе од великог значаја за Србију, грађена је пре више од 200 година без иједног ексера, и представља једну од највреднијих кућа не само на подручју Гроцке, већ и београдске околине. Припадала је породици Ранчић, а данас у њој станује установа културе општине Гроцка. Топли варошки дом има и неговано, уређено двориште у коме се одржавају културни догађаји и манифестације. 

 * Догађај је представљен у складу са здравственим препорукама и актуелним мерама заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19. Посетиоци се током трајања изложбе придржавају свих прописаних и превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.

 

Повезани садржај

14јануар2022
Јавни позив за street art уметнике и уметнице: Осликајте мурал изузетним женама Србије

Јавни позив за street art уметнике и уметнице: Осликајте мурал изузетним женама Србије

14 јануар 2022

Амбасада Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и девет градова у Србији-међу којима је и београдска Општина Гроцка, реализује пројекат.

14јануар2022
РАДИО БЕОГРАД 1: Шетња Грочанском чаршијом

РАДИО БЕОГРАД 1: Шетња Грочанском чаршијом

14 јануар 2022

У енциклопедијама се може прочитати да је чаршија део града, готово увек у самом средишту, који се у том облику и под тим називом највећим делом развио.