Изложба „Меморија детињства“ у заштићеном варошком дому

07. новембар 2020.

 

Самостална изложба слика „Меморија детињства“ београдске уметнице Невене Црногорац отворена је у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Поставку, која је уједно и прва самостална изложба младе ауторке, представила је и отворила Зорица Атић, кустоскиња и директорка установе. Својом тематиком, изложба се суптилно надопуњује са топлином галеријског простора Ранчићеве куће, која је некадашњи варошки дом, а као заштићено културно добро представља „меморију“ читавог народа.

Изложба се састоји од двадесет и шест слика малог и средњег формата, изведених у техници уље на платну. Тематска окосница поставке и одабрани квадратни формат наглашеним кадровима истичу лепоту и важност успомена као део личног и колективног идентитета. Утисак заједничке и породичне прошлости истакнут је и одабраним ликовним приступом. Сфумато техника прати оне најраније и најдаље меморије колективног сећања, заодевајући их у топле сепија и окер нијансе, док се оне свежије и индивидуалне „читају“ оштријим приказивањем и хладнијим тоновима.
У потрази за лепотом тренутка, ауторка је посегла за успоменама на најраније детињство, које су налик на сећања у сликама, забележене као представа између јаве и сна, испуњена емоцијама. Инспирација је такође био и филм, али и фотографија, који су поред наше уобразиље, материјални докази сачуваног тренутка и протеклог догађаја.

Објашњавајући своје идејно полазиште, ауторка наводи: „човек увек живи међу замишљеним емоцијама, у надама и страховима, у фантазијама и сновима. Сећања су наша драгоценост, често и једини траг о животу који смо проживели, и она нас чине оним што јесмо. Сећање је једна од најбитнијих одредница нашег идентитета...“

Изложба, уз примену актуелних безбедоносних мера, траје до 24. новембра, и биће представљена публици и у оквиру манифестације „Музеји за 10“, доступна у оквиру популарне европске Ноћи музеја.

 

Галерију фотографија можете погледати на ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

03март2021
У Ранчићевој кући онлајн-диван „Београд за почетнике“ у осмомартовској епизоди: „ЧУДЕСНА СУДБИНА ЈЕЛИСАВЕТЕ НАЧИЋ“

У Ранчићевој кући онлајн-диван „Београд за почетнике“ у осмомартовској епизоди: „ЧУДЕСНА СУДБИНА ЈЕЛИСАВЕТЕ НАЧИЋ“

03 март 2021

Онлајн-диван „Београд за почетнике” у знаменитој Ранчићевој кући, у осмомартовској епизоди посвећен је једној од најодважнијих жена наше историје, првој у много чему.

01март2021
Ранчићевa кућa у Београдском наслеђу

Ранчићевa кућa у Београдском наслеђу

01 март 2021

Ранчићева кућа налази се у Мајевичкој улици, у непосредној близини Грочанске чаршије, на узвишици, на пространој парцели, некада с погледом на реку...