Отворена је изложба СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА у Ранчићевој кући

31. јул 2021.

 

Свечаност отварања групне изложбе „Стваралачка Гроцка“, која ове године окупља 46 аутора, уприличено је у Ранчићевој кући, седишту Центра за културу Гроцка (Мајевичка 9). Изложбу је отворила Зорица Атић, директорка установе, а за музички део угођаја био је задужен Милош Спасић, пијаниста, наставник у ОМШ "Невена Поповић" у Гроцкој.

У наставку вечери, одржано је и свечано отварање 23. Ликовне колоније у оквиру 53. Грочанских свечаности у 20 часова на летњој сцени Градске општине Гроцка у „Грочанској чаршији“, када је наступио познати рок састав Ana & The Changes.
 
СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА: Излагачки концепт групне поставке „Стваралачка Гроцка“ има за циљ представљање разноврсности креативних потенцијала и продукције великог броја аутора и уметника који живе и раде на територији општине Гроцка.
Учесници су академски ликовни и примењени уметници, чланови уметничких удружења УЛУС и УЛУПУДС, студенти уметничких школа и факултета, афирмисани неакадемски ствараоци, и уопште, активни аутори чији рад спада у домен ликовних и примењених уметности.
 
Концепт је усмерен на излагање радова из актуелне продукције, настале у протекле две године, и то: слика, цртежа, графике, накита, ситне пластике, скулптуре мањег формата, фотографије, занатских рукотворина, дизајна текстила…
 
Ауторка концепта „Стваралачка Гроцка“ који траје од 2015. године у виду годишње изложбене смотре је Зорица Атић, дипл. историчарка уметности - кустос.
 
Галеријски простор Центра за културу Гроцка налази се у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће, варошке куће с почетка 19. века. Објекат је заштићен од стране Завода за заштиту споменика културе града Београда као споменик културе/народног неимарства од великог значаја за Републику Србију.
 
* У циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, посетиоци су у обавези да се придржавају свих прописаних и превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.
 
Изложба „Стваралачка Гроцка“ траје до 6. септембра.
 
Добро дошли!Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Текст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај

24септембар2021
Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

24 септембар 2021

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25. септембра 2021. биће организована шетња по Гроцкој „Од српског варошког дома до југословенског гламура“.

24септембар2021
Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

24 септембар 2021

Занимљива руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" уприличена је у Гроцкој у оквиру „Музичке баште“, а едукативни мултикултурални догађај је припређен за групу ђака.

23септембар2021
Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

23 септембар 2021

Променада знаменитим местима и културним добрима Гроцке са Зорицом Атић и Смиљаном Попов (Ресторан „Виногради“, Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска