Ранчићева кућа: Отворена је изложба „ИЗГУБЉЕНА РЕЧ“

24. фебруар 2023.

 

Самостална изложба слика београдске уметнице Иване Давидовић Ивезић „Изгубљена реч“ отворена је у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, пред многобројном публиком свих узраста, а љупки простор споменика културе је био тесан да прихвати све заинтересоване посетиоце. Поставка у Ранчићевој кући представља серију слика окупљених под темом „Изгубљена реч“ и састоји се од више десетина радова малог до средњег формата, изведених на дрвету, у комбинованој техници воска (енкаустика), енформела, као и уља на платну.

Изложбу је отворила Зорица Атић, кустоскиња и директорка установе.
- Ликовни свет уметнице инспирисан је значајним делима нашег културног наслеђа, али и традиционалним техникама сликарства и уметности. Озарена унутрашњом ведрином, снагом и надом, дела су инспирисана и речима које представљају вечне појмове језика, попут речи „искра“, „спокој“, љубав“... Ове речи, урезане у композицијама попут графита, звучно и сликовно трепере у свести посматрача, истакла је.
 
У уводној речи каталога, познати ерудита др Оливер Томић, историчар уметности, наводи о делу Иване Давидовић Ивезић:
- У баштини српског народа и православне традиције Реч-Логос је на дохват руке и само је била „слатка мука“ одабрати конкретни трезор смисла као надахнуће за сопствено стваралаштво... Ауторка доказује да је не само могуће, него и неопходно створити ново на основу „старог“. Заправо, на тај начин, „старо“ се показује као „трајно“, а новина постаје пут да се потврди вечност оних садржаја који то заслужују.
Поред бројних пријатеља уметности, породице, сарадника и пријатеља уметнице Иване Давидовић Ивезић, догађају је присуствовала и председница СО Гроцка Весна Дамњановић са сарадницима.
Према доживљају публике, Ранчићева кућа у Гроцкој, традиционални варошки дом Београда и културно добро Србије, на себи својствен начин је „пригрлила“ радове инспирисане традицијом и лепотом језика, остваривши непоновљив склад са поставком.
 
Приликом отварања изложбе, наступиле су ученице ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке, флаутисткиње Лена Рибаћ, Дуња Марић и Лара Пантелић.
 
Изложба траје до 13. марта.

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.
 

 

Повезани садржај