Сунчaни октобар у Ранчићевој кући уз ђаке из Гроцке

27. октобар 2020.

 

Сунчани октобарски дани измамили су ђаке ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој да, дан за даном, у мањим групама посете Ранчићеву кућу како би погледали гостујућу изложбу са интригантним називом „Мужићу, зашто те нема? - Образовање у домаћичким школама“ ауторке др Лидије Цветковић Вучковић из Музеја слата – Куће Цветића у Краљеву, и такође уживали у негованој башти Центра за културу Гроцка.

Изложба говори о женском образовању које је на мала врата ушло у државни систем кроз тзв. домаћичке школе у Србији. Шта су то у њима училе наше баке и прабаке, и чиме су се квалификовале за статус добре удаваче и врле домаћице ... Колико је хигијена била важна некада за здравље породице и куће, и како се спроводила, колико је ручни рад био цењен, али и многе друге битније информације о образовању женске деце, основци су могли да чују и наслуте приликом посете изложби.

Учитељице Милица Бећаговић (2-1), Анела Бабић (4-3), Љиљана Петковић (4-1), Тања Радивојевић (4-2), Славица Влаисављевић (2 разред) са одушевљењем су се присећале детињства уз констатацију да су едукативне изложбе ове врсте занимљиве и преко потребне новим генерацијама.

Подсетили смо се времена без струје, купатила и пластике, а интересантно је било видети дечију реакцију на изглед старе ноше, тајанствени предмет је био и млин за кафу, као и стари прибори и предмети који су се користили у кухињи (модлице, мућкалице, дозиднице.....), а који се полако се губе из нашег видеокруга и заборавља има се првобитна намена.

Изложба траје до 3. новембра.

 

 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

04мај2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

04 мај 2021

Читамо у дневном листу ПОЛИТИКА, у рубрици "Београдска хроника", о празничној епизоди популарног онлајн-дивана „Београд за почетнике" у Гроцкој.