Сунчaни октобар у Ранчићевој кући уз ђаке из Гроцке

27. октобар 2020.

 

Сунчани октобарски дани измамили су ђаке ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој да, дан за даном, у мањим групама посете Ранчићеву кућу како би погледали гостујућу изложбу са интригантним називом „Мужићу, зашто те нема? - Образовање у домаћичким школама“ ауторке др Лидије Цветковић Вучковић из Музеја слата – Куће Цветића у Краљеву, и такође уживали у негованој башти Центра за културу Гроцка.

Изложба говори о женском образовању које је на мала врата ушло у државни систем кроз тзв. домаћичке школе у Србији. Шта су то у њима училе наше баке и прабаке, и чиме су се квалификовале за статус добре удаваче и врле домаћице ... Колико је хигијена била важна некада за здравље породице и куће, и како се спроводила, колико је ручни рад био цењен, али и многе друге битније информације о образовању женске деце, основци су могли да чују и наслуте приликом посете изложби.

Учитељице Милица Бећаговић (2-1), Анела Бабић (4-3), Љиљана Петковић (4-1), Тања Радивојевић (4-2), Славица Влаисављевић (2 разред) са одушевљењем су се присећале детињства уз констатацију да су едукативне изложбе ове врсте занимљиве и преко потребне новим генерацијама.

Подсетили смо се времена без струје, купатила и пластике, а интересантно је било видети дечију реакцију на изглед старе ноше, тајанствени предмет је био и млин за кафу, као и стари прибори и предмети који су се користили у кухињи (модлице, мућкалице, дозиднице.....), а који се полако се губе из нашег видеокруга и заборавља има се првобитна намена.

Изложба траје до 3. новембра.

 

 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

23новембар2020
Дневни лист ПОЛИТИКА у оквиру рубрике "Београдска хроника" доноси вест о дигиталним могућностима шетње Касно-римском гробницом

Дневни лист ПОЛИТИКА у оквиру рубрике "Београдска хроника" доноси вест о дигиталним могућностима шетње Касно-римском гробницом

23 новембар 2020

Дневни лист ПОЛИТИКА у понедељак 23. новембра доноси причу о могућностима шетње Касно-римском гробницом у Брестовику - и из фотеље.

23новембар2020
Ђаци из Гроцке су добитници ПРВЕ НАГРАДЕ КОНКУРСА "Представи свој музеј" Музеја Србије

Ђаци из Гроцке су добитници ПРВЕ НАГРАДЕ КОНКУРСА "Представи свој музеј" Музеја Србије

23 новембар 2020

"МУЗЕЈ У ГРОЦКОЈ" добитник је ПРВЕ НАГРАДЕ КОНКУРСА „Представи свој музеј“ који је организован у склопу културне манифестације „Музеји за 10“ на нивоу Републике