9. КОЛЕКТИВНА ИЗЛОЖБА „СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА“ и концерт „БУДА ПЕСМЕ“

12. јул 2023.

 

Центар за културу Гроцка
IХ КОЛЕКТИВНА ИЗЛОЖБА „СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА“
КОНЦЕРТ „BUDA PESME“
Ранчићева кућа / 21. јул од 20h / улаз слободан
 
 
 
Свечано отварање IХ групне изложбе „Стваралачка Гроцка“ одржаће се у петак, 21. јула 2023. године у 20 часова у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка.

Изложбу ће отворити Зорица Атић, историчарка уметности, ауторка концепта изложбе.

Овогодишња поставка у Ранчићевој кући се састоји од преко 50 селектованих радова који приказују обиље ликовних и примењених уметничких дисциплина, а према захтевима организатора, преовлађују интимистички и галеријски формати радова, мањи до средњих димензија. Заступљени су класични сликарски материјали и поступци, као што су уље и акрил на платну, мозаик, графика, акварел и разноврсне цртачке технике на папиру... Ту су и комбиноване технике, ликовне и вајарске, дрворез и дуборез, баш као и фотографија, дигитална графика, дизајн накита од сребра, асесоара од коже, вез... Мотиви се нижу од фигурације и вечних тема и израза уметности, као што су пејзаж, ведута, мртва природа, жанр-сцена, до апстрахованих и симболичких представа и форми, а заступљени су и савремено интерпретирани предмети примењене уметности и свакодневне намене.

Колективна уметничка смотра ставља акценат и на стваралаштво младих уметника, а за које је ревијално излагање у оквиру групне поставке преко потребна и легитимна прилика да се представе публици и јавности. Аутори млађе генерације се и ове године представљају радовима изведеним у комбинованим техникама, разноврсно интерпретираним и карактеристичним за постмодерну, демонстрирајући свој развојни и истраживачки пут отпочет на студијама.

Утисак је, као и претходних година, да су ликовно надарени становници многољудне општине Гроцка бројни, баш као и атељеи с погледом на Дунав, те да се аутори изражавају у широком спектру стваралачких дисциплина, које потврђују уметничке квалитете и разноврсност београдске ликовне сцене, наводи у уводној речи каталога Зорица Атић, историчарка уметности и ауторка концепта изложбе.

Изложба траје до 28. августа.


МУЗИЧКА БАШТА: У наставку вечери од 20.30 часова на летњој сцени Ранчићеве куће у оквиру Летњег музичког програма, јубиларне 10. Музичке баште Центра за културу Гроцка наступиће музички дуо „Buda Pesme“, који изводи разнолику аутентичну и уметничку музику Балкана са циљем да сачувају и индивидуализују атмосферу знаменитих и ретко извођених песама балканског простора.

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

 

*Јубиларна 10. „Музичка башта“ реализује се подршком Града Београда – Секретaријата за културу и ГО Гроцка.


 

 

 

Повезани садржај

18септембар2023
Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

18 септембар 2023

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA из Пољске наступиће у петак, 22. септембра у 19.30h у оквиру „Музичке баште“ Ранчићеве куће и манифестације „Дани европске баштине“.