Дани европске баштине у Гроцкој уз „Моје окружење“ и Ацарт бенд

21. септембар 2019.

 

 

 

У галерији Центра за културу Гроцка пред бројном публиком отворена је тематска изложба уприличена у оквиру културно-туристичке манифестације „Дани европске баштине“ са темом „Уметност и забава - наслеђе у фокусу“. Поставка у Ранчићевој кући, која је и сама „експонат“ као заштићено културно добро, обухвата више десетина дечјих радова од предшколског до средњошколског узраста, одабраном по конкурсном позиву Центра за културу Гроцка и одлуци жирија у саставу уметника мр Анамарија Вартабедијан, Алекса Јовановић и Предраг Милошевић.Ликовни конкурс је осмишљен у циљу упознавања деце и младих са културном баштином и вредностима локалне заједнице, по којима је Гроцка, стара варош крај Дунава, одавно чувена. Изложбу је отворила Зорица Атић, кустос и директор Центра за културу Гроцка.

Након доделе пригодних награда за најуспелије дечје радове, у наставку вечери, у оквиру „Музичке баште“ установе наступио је Ацарт бенд из Београда. Прохладно вече и сцену на отвореном загрејале су етно-џез мелодије проткане жустрим савременим ритмовима и подржане звуком саксофона, гитара и бубњева. Ацарт је представио материјал за своји нови албум и ауторске нумере „Кона“, „Ламент“, али и ауторске обраде „Ибарски блуз“, „Дунавска рапсодија“... Ацарт су Александар Митровић, лидер бенда, вокал, гитара, Горан Савић Чаки, бубањ, Иван Теофиловић Чиверс, саксофон, кларинет, Алекса Цвејић, бас гитара, Бојан Петковић, тон. Изложба траје до 9. октобра.

Галеријски програм и „Музичку башту“ установе подржали су Министарство културе и информисања, Секретаријат за културу, општина Гроцка и Аустријски културни форум у Београду.

Текст: Зорица Атић
Фото: Даница Трајковић

 

Повезани садржај