Фото успомене са 23. Ликовне колоније ГО Гроцка

14. август 2021.

 

Ликовна колонија општине Гроцка је традиционалан уметнички догађај вишедеценијске манифестације „Грочанске свечаности“, која је ове године протекла и у знаку бројних посетилаца. Међу њима, били су гости из Дома културе и Ликовне колоније Иваново, предвођени директорком Марком Гураном, који су дошли низ реку у летњем стилу - катамараном. Ликовну колонију и Ранчићеву кућу су посетили и учесници изложбе олдтајмера на Грочанској чаршији, предвођени Бором Настасићем, поносним Грочанином и уједно председником Олдтајмер клуба Београд.
 
23. по реду Ликовна колонија општине Гроцка трајала је пет дана, а овај за Гроцку значајан уметнички догађај одвијао се у самом насељу Гроцка, а уметници током трајања уметничке смотре имају прилику да се упознају са лепотама и знаменитостима Гроцке, и наравно, Грочанима и животом старог насеља на Дунаву.
Баш због наведеног, колонија je богата излетима и сусретом са ликовним мотивима и лепотама локалних панорама, крајолика, визура и локалитета. Упознаје се Ранчићева кућа у Гроцкој, амбијентална целина „Гроичанска чаршија“, Легат др Александра Костића, Археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи где се уметници сусрећу са чувеном винчанском културом, Огледно добро „Радмиловац“, манастир Рајиновац у Бегаљици, Касноримска гробница у Брестовику, панорама ресторана „Виногради” за коју кажу да је међу најлепшима у Србији, наутичка марина на Дунаву, Коњички клуб у Гроцкој...
 
Имајући у виду да је колонија основана 1998. године, да свега две општине српске престонице негују ову врсту уметничког окупљања, те да је кроз ову манифестацију до сада прошло више од две стотине реномираних уметника, она данас спада у културне манифестације од значаја за град Београд.
 
За многе посетиоце, Гроцка је Србија у малом, а општина Гроцка и њени становници, у духу добрих домаћина, своје госте из света уметности дочекују с радошћу и раширених руку - баш као древне винчанске фигурине.
 
У колонији су учествовали:
 
- др ум. Анамарија Вартабедијан – сликар, Београд
- Немања Арсић – дипл. сликар, Смедерево
- Мила Гајин – дипл. примењени графичар, Париз/Јагодина
- Јелена Виторовић – дипл. сликар, Београд
- Милена Виторовић – дипл. сликар зидног сликарства, Београд
- Јован Спасић – MA ликовни уметник, Власотинце
- Игор Мандић – фотограф, Београд
 
Гости Ликовне колоније били су: Марион Дедић, дипл. сликар (Београд), Мика Ловре, дипл. сликар (Београд), Ивана Блечић Стефановић, дипл. сликар-конзерватор (Београд), мр Љубица Шакић, дипл. сликар (Београд), и Милан Митровић, наставник ликовне културе (Београд).
Селектор Ликовне колоније ГО Гроцка је Зорица Атић, дипл. историчарка уметности - кустос.
 
 
 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Текст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.