Фото успомене са 23. Ликовне колоније ГО Гроцка

14. август 2021.

 

Ликовна колонија општине Гроцка је традиционалан уметнички догађај вишедеценијске манифестације „Грочанске свечаности“, која је ове године протекла и у знаку бројних посетилаца. Међу њима, били су гости из Дома културе и Ликовне колоније Иваново, предвођени директорком Марком Гураном, који су дошли низ реку у летњем стилу - катамараном. Ликовну колонију и Ранчићеву кућу су посетили и учесници изложбе олдтајмера на Грочанској чаршији, предвођени Бором Настасићем, поносним Грочанином и уједно председником Олдтајмер клуба Београд.
 
23. по реду Ликовна колонија општине Гроцка трајала је пет дана, а овај за Гроцку значајан уметнички догађај одвијао се у самом насељу Гроцка, а уметници током трајања уметничке смотре имају прилику да се упознају са лепотама и знаменитостима Гроцке, и наравно, Грочанима и животом старог насеља на Дунаву.
Баш због наведеног, колонија je богата излетима и сусретом са ликовним мотивима и лепотама локалних панорама, крајолика, визура и локалитета. Упознаје се Ранчићева кућа у Гроцкој, амбијентална целина „Гроичанска чаршија“, Легат др Александра Костића, Археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи где се уметници сусрећу са чувеном винчанском културом, Огледно добро „Радмиловац“, манастир Рајиновац у Бегаљици, Касноримска гробница у Брестовику, панорама ресторана „Виногради” за коју кажу да је међу најлепшима у Србији, наутичка марина на Дунаву, Коњички клуб у Гроцкој...
 
Имајући у виду да је колонија основана 1998. године, да свега две општине српске престонице негују ову врсту уметничког окупљања, те да је кроз ову манифестацију до сада прошло више од две стотине реномираних уметника, она данас спада у културне манифестације од значаја за град Београд.
 
За многе посетиоце, Гроцка је Србија у малом, а општина Гроцка и њени становници, у духу добрих домаћина, своје госте из света уметности дочекују с радошћу и раширених руку - баш као древне винчанске фигурине.
 
У колонији су учествовали:
 
- др ум. Анамарија Вартабедијан – сликар, Београд
- Немања Арсић – дипл. сликар, Смедерево
- Мила Гајин – дипл. примењени графичар, Париз/Јагодина
- Јелена Виторовић – дипл. сликар, Београд
- Милена Виторовић – дипл. сликар зидног сликарства, Београд
- Јован Спасић – MA ликовни уметник, Власотинце
- Игор Мандић – фотограф, Београд
 
Гости Ликовне колоније били су: Марион Дедић, дипл. сликар (Београд), Мика Ловре, дипл. сликар (Београд), Ивана Блечић Стефановић, дипл. сликар-конзерватор (Београд), мр Љубица Шакић, дипл. сликар (Београд), и Милан Митровић, наставник ликовне културе (Београд).
Селектор Ликовне колоније ГО Гроцка је Зорица Атић, дипл. историчарка уметности - кустос.
 
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Текст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај

24септембар2021
Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

24 септембар 2021

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25. септембра 2021. биће организована шетња по Гроцкој „Од српског варошког дома до југословенског гламура“.

24септембар2021
Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

24 септембар 2021

Занимљива руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" уприличена је у Гроцкој у оквиру „Музичке баште“, а едукативни мултикултурални догађај је припређен за групу ђака.

23септембар2021
Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

23 септембар 2021

Променада знаменитим местима и културним добрима Гроцке са Зорицом Атић и Смиљаном Попов (Ресторан „Виногради“, Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска