Галерија Ранчићева кућа: МЕМОРИЈА ДЕТИЊСТВА - Самостална изложба слика Невене Црногорац

03. новембар 2020.

 

Самостална изложба слика под називом „Меморија детињства“ ауторке Невене Црногорац биће отворена у петак 6. новембра у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.

Поставка, која се састоји од више десетина слика у техници уље на платну, малог и средњег формата, доступна је за посетиоце до 24. новембра 2020. године.

„Сећање је чувар и ризница свих ствари“, рекао је Цицерон, а млада ауторка у уводној речи примећује да „човек увек живи међу замишљеним емоцијама, у надама и страховима, у фантазијама и сновима. Сећања су наша драгоценост, често и једини траг о животу који смо проживели, и она нас чине оним што јесмо. Сећање је једна од најбитнијих одредница нашег идентитета...“

Невена Црногорац (1994) рођена је у Београду. Средњу школу за дизајн завршила је 2013. године, и потом мастер студије сликарства 2018. године на одсеку примењено сликарство Факултета примењених уметности Универзитета у Београду, у класи проф. Мирослава Лазовића. Учествовала је на више групних изложби, као и у раду радионица за осликавање јавних мурала. Живи и ствара у Београду. Ово је њена прва самостална изложба.

Ранчићева кућа, лепотица народног неимарства, варошки дом Гроцке и Србије, бележи више од два века трајања и око четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена је почетком 19. века, без иједног ексера. Широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног градитељства. Кућа је заштићена као културно добро од великог значаја 1966. године и „домаћин“ је установи Центар за културу општине Гроцка од 2008. године. Ранчићева кућа располаже галеријским простором и пространом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

*Имајући у виду да су на снази мере заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, моле се посетиоци да се придржавају свих прописаних и превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.

 

 

Повезани садржај

23новембар2020
Дневни лист ПОЛИТИКА у оквиру рубрике "Београдска хроника" доноси вест о дигиталним могућностима шетње Касно-римском гробницом

Дневни лист ПОЛИТИКА у оквиру рубрике "Београдска хроника" доноси вест о дигиталним могућностима шетње Касно-римском гробницом

23 новембар 2020

Дневни лист ПОЛИТИКА у понедељак 23. новембра доноси причу о могућностима шетње Касно-римском гробницом у Брестовику - и из фотеље.

23новембар2020
Ђаци из Гроцке су добитници ПРВЕ НАГРАДЕ КОНКУРСА "Представи свој музеј" Музеја Србије

Ђаци из Гроцке су добитници ПРВЕ НАГРАДЕ КОНКУРСА "Представи свој музеј" Музеја Србије

23 новембар 2020

"МУЗЕЈ У ГРОЦКОЈ" добитник је ПРВЕ НАГРАДЕ КОНКУРСА „Представи свој музеј“ који је организован у склопу културне манифестације „Музеји за 10“ на нивоу Републике