Графичке „Сцене“ у витринама Ранчићеве куће

05. новембар 2022.

 

Самостална изложба графика „Сцене“ београдског уметника Ненада Зељића отворена је у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.
Изложбу коју је посебном топлином свог амбијента обавила чувена кућа, споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Србије, отворила је и представила Зорица Атић, кустоскиња и директорка установе културе општине Гроцка.
 
Поставку чини серија од више десетина графичких листова различитих формата, који су настајали као визуелни израз дијалога уметника са свакодневицом и окружењем. Добитник је бројних националних и иностраних награда и признања за свој рад. Дајући призорима нову, ванвременску димензију, аутор обрађује детаље и мотиве у графичкој техници, тражећи склад, поиграва се односима површина и валерских нијанси сиве, стварајући ритам и композицију њиховим уклапањем. Приказани мотиви су део људског окружења и евоцирају човеково присутво, иако нигде није приказана људска фигура. Посматрач препознаје поштанске сандучиће у солитерима, упечатљиве хоризонтале и вертикале стамбених зграда, металне конструкције пењалица у парковима, аутобус, око шпијунке... Међу бројном публиком, било је и некадашњих студената, будући да уметник предаје на Универзитету уметности у Бањалуци.
У свечаном делу програма, наступили су ученици Музичке школе „Невена Поповић“ у Гроцкој, и то Сара Стевић, Хелена Зоговић, Раде Тараило клавир, и Лара Ћурчић, виолина.

Изложба траје до 22. новембра 2022. године. 
Добро дошли!

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај