Графике и сефардска музика у Ранчићевој кући

07. септембар 2019.

 

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, отворена је изложба графика насталих током 34. сазива Ликовне колоније града Смедерева. Изложбу која се у Гроцкој реализује у сарадњи са Центром за културу Смедерево отворио је Милан Ранковић, уредник ликовног програма смедеревске установе културе.

Поставка обухвата двадесет пет радова средњег и мањег формата осам уметника из Србије, Републике Српске, Бугарске и Македоније, изведених у различитим техникама дубоке штампе. У наставку вечери, на летњој сцени заштићеног културног добра грочанске вароши, у популарној „Музичкој башти“ наступио је београдски састав Шира Утфила.

На девет објављених албума, група негује сефардску музичку традицију - односно музику Јевреја из Шпаније, истовремено је креативно иновирајући, истражујући њене богате потенцијале и културални дијалог са традицијама Балкана и Блиског истока. У летњој вечери чуле су се нумере као што су шпанска „Када би познавала мој бол“, грчка „Ветропир“, „Доручак“ и друге, које су изазвале велику пажњу и овације публике.
Чланови групе су Стефан Саблић, вокал, уд, Филип Крумес, виолина, Срђан Ђорђевић, контрабас, Синан Аћифовић, кларинет, Горан Милошевић, перкусије.


*Музичку башту“ и Галеријски програм Центра за културу Гроцка подржали су Министарство културе, Секретаријат за културу, општина Гроцка и Аустријски културни форум.

ПОЛИТИКА online

Дневни лист ПОЛИТИКА у суботу 7. септембра у оквиру рубрике "Синоћ у Београду" доноси вест о културној вечери у Ранчићевој кући: отварању изложбе графика 34. сазива смедеревске ликовне колоније, и наступу београдског састава "Шира У'тфила" у "Музичкој башти" установе.
Хвала колегама из "Политике".

 

Повезани садржај

18новембар2019
Ранчићева кућа освежава своја обележја

Ранчићева кућа освежава своја обележја

18 новембар 2019

У току је репарација и заштита како месинганих табли крај капија Ранчићеве куће, тако и избледеле дрвене табле са "кућним" натписом.