Графике и сефардска музика у Ранчићевој кући

07. септембар 2019.

 

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, отворена је изложба графика насталих током 34. сазива Ликовне колоније града Смедерева. Изложбу која се у Гроцкој реализује у сарадњи са Центром за културу Смедерево отворио је Милан Ранковић, уредник ликовног програма смедеревске установе културе.

Поставка обухвата двадесет пет радова средњег и мањег формата осам уметника из Србије, Републике Српске, Бугарске и Македоније, изведених у различитим техникама дубоке штампе. У наставку вечери, на летњој сцени заштићеног културног добра грочанске вароши, у популарној „Музичкој башти“ наступио је београдски састав Шира Утфила.

На девет објављених албума, група негује сефардску музичку традицију - односно музику Јевреја из Шпаније, истовремено је креативно иновирајући, истражујући њене богате потенцијале и културални дијалог са традицијама Балкана и Блиског истока. У летњој вечери чуле су се нумере као што су шпанска „Када би познавала мој бол“, грчка „Ветропир“, „Доручак“ и друге, које су изазвале велику пажњу и овације публике.
Чланови групе су Стефан Саблић, вокал, уд, Филип Крумес, виолина, Срђан Ђорђевић, контрабас, Синан Аћифовић, кларинет, Горан Милошевић, перкусије.


*Музичку башту“ и Галеријски програм Центра за културу Гроцка подржали су Министарство културе, Секретаријат за културу, општина Гроцка и Аустријски културни форум.

ПОЛИТИКА online

Дневни лист ПОЛИТИКА у суботу 7. септембра у оквиру рубрике "Синоћ у Београду" доноси вест о културној вечери у Ранчићевој кући: отварању изложбе графика 34. сазива смедеревске ликовне колоније, и наступу београдског састава "Шира У'тфила" у "Музичкој башти" установе.
Хвала колегама из "Политике".

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.