Гудачки квартет „Панонија“ и „Импресије из равнице“ у Гроцкој

10. август 2019.

 

 


У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, отворена је самостална изложба „Импресије из равнице“ Милорада Степанова, познатог уметника из Кикинде. Поставка обухвата двадесетак радова различитих формата у цртачко-сликарским техникама акварел, пастел и комбинована техника на папиру, са мотивима који пасионирано прате свет природног окружења северног Баната. Радови приказују птице, шеваре, живи свет бара и канала у равници, одражавајући стваралачки импулс и дивљење аутора, али и потребу савременог човека за слободном, дивљом природом која је све угроженија. У форми ликовних забелешки, импресије и експресије аутора дотичу и овдашњу публику, будући да се Гроцка простире крај реке Дунав, са активним садржајима на води.

У наставку вечери, на летњој сцени Ранчићеве куће, заштићеног културног добра грочанске вароши, у оквиру програма „Музичка башта“ наступио је гудачки квартет „Панонија“ из Зрењанина. Квартет чине реномирани музичари са богатим искуством свирања оркестарске и камерне музике, а расположеној и задивљеној публици су у виртуозном маниру представили аранжмане клезмер музике. Клезмер је музика Јевреја Источне Европе, настала током 20. века, и представља потпуно атипичан репертоар за гудачки квартет.

Чланови квартета чине окосницу Војвођанског симфонијског оркестра и зрењанинског Камерног оркестра. „Панонија“ су мр Роман Бугар, виолина, директор Војвођанског симфонијског оркестра, мср Марин Бугар, виолина, члан оркестра Српског народног позоришта, вођа виолина у Војвођанском симфонијском оркестру, мр Борут Павлич, виола, вођа виола опере Српског народног позоришта и Војвођанског симфонијског оркестра, мср Рони Бераха, виолончело, члан Војвођанског симфонијског оркестра.

Галеријски програм установе и „Музичку башту“ подржали су Секретаријат за културу, Министарство културе, општина Гроцка, и Аустријски културни форум у Београду.

 

Повезани садржај

01август2020
"Стваралачка Гроцка" у ПОЛИТИЦИ

"Стваралачка Гроцка" у ПОЛИТИЦИ

01 август 2020

Дневни лист ПОЛИТИКА у оквиру културне рубрике "Синоћ у Београду" доноси вест о групној изложби "Стваралачка Гроцка" у Ранчићевој кући.

01август2020
Стваралачка Гроцка у Ранчићевој кући

Стваралачка Гроцка у Ранчићевој кући

01 август 2020

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, представљена је шеста групна изложба „Стваралачка Гроцка“, која ове године окупља педесет и једног учесника.