„Импресије из равнице“ Милорада Степанова и Гудачки квартет „Панонија“

05. август 2019.

 


- Позивамо Вас да у петак, 9. августа 2019. године у 20:00 часова присуствујете отварању самосталне изложбе ликовних радова „Импресије из равнице“ аутора Милорада Степанова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, Мајевичка 9 у Гроцкој.

У наставку вечери, Гудачки квартет „Панонија“ из Зрењанина наступиће на летњој сцени Ранчићеве куће у оквиру програма „Музичка башта“ Центра за културу.

У амбијенту заштићеног културног добра грочанске вароши, „Музичка башта“ током 2019. године представља гостујуће саставе из земље и ширег региона. Програм обухвата мултикултурални приступ и музику различитих жанрова, са акцентом на аутентичном и ауторском изразу који је најмање заступљен у јавном и медијском простору.

*Гудачки квартет „Панонија“ чине реномирани зрењанински музичари са богатим искуством свирања оркестарске и камерне музике, као и организовањем концерата и фестивала. Репертоар квартета је разноврстан, од класичне музике до аранжмана аргентинског танга, војвођанске етно музике, клезмер музике, популарне музике и средњовековне српске музике.

Чланови квартета чине окосницу Зрењанинског камерног оркестра и Зрењанинске филхармоније. „Панонија“ су: мр Роман Бугар, виолина, директор Војвођанског симфонијског оркестра, мср Марин Бугар, виолина, члан оркестра Српског народног позоришта, вођа виолина у Војвођанском симфонијском оркестру, Александар Станков, виола, директор Опере СНП, и мср Рони Бераха, виолончело, члан Војвођанског симфонијског оркестра.

*Поставка „Импресије из равнице“ у Ранчићевој кући, према речима аутора Милорада Степанова, одражава бављење феноменима природе и природног окружења северног Баната. На изложеним радовима представљен је живи свет у и око малих вода (бара и канала) у равници. Призори и интензивно визуелно доживљавање таквог микро-света одражава личне потребе за непосредним ликовним обликовањем и стварањем, али и ставове о насушној потреби савременог човека за дивљом (и нетакнутом) природом која је сваким даном све више угрожена.

др ум. Милорад Степанов (1960) рођен је у Кикинди. Сликарски одсек ФЛУ у Београду завршио је у класи проф. Војислава Тодорића 1987. године, и потом магистрирао код истог професора 1991. Конзервацију и рестаурацију штафелајног сликарства магистрирао је 1994. године на ФПУ у Београду код проф. Милорада Медића. Године 2013. стекао је титулу доктора уметности из области сликарства. Поред сликарства, бавио се конзервацијом и рестаурацијом зидног и штафелајног сликарства, илустрацијом и писањем (публицистика, критика, теорија уметности, методика). Излагао је на преко тридесет самосталних и 130 колективних изложби у земљи и иностранству. Живи и ради у Кикинди, професор је ВШССОВ-а за области: Методика наставе (Методика ликовног), Ликовне уметности, Аудиовизуелне уметности. Контакт: 064 95 67 303

*Музички програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка подржали су Република Србија - Министарство културе и информисања, Град Београд - Секретаријат за културу, Градска општина Гроцка, и Аустријски културни форум у Београду.

*Галеријски програм Центра за културу Гроцка подржали су Град Београд - Секретаријат за културу, и Градска општина Гроцка.

Улаз је слободан. 
Добро дошли!

 

Повезани садржај

26фебруар2020
Емисија ГОСТОЉУБЉЕ посвећена Гроцкој

Емисија ГОСТОЉУБЉЕ посвећена Гроцкој

26 фебруар 2020

Културно-туристички серијал "Гостољубље", емитује се на ТВ СтудиоБ, а грочанска епизода биће приказана већ у суботу 14. марта са почетком у 19 часова.