ИЗЛОЖБА ДКС „50 ЗА 50 – ОНИ СУ НАС УЧИЛИ“ у Ранчићевој кући

13. април 2022.

 

Друштво конзерватора Србије обележава јубилеј пола века од оснивања
ИЗЛОЖБА „50 ЗА 50 – ОНИ СУ НАС УЧИЛИ“
Галерија Ранчићева кућа, 15. април у 12 часова
 
Поштовани,

у име Друштва конзерватора Србије (ДKС), позивамо вас на отварање изложбе „50 за 50 – Они су нас учили“ коју смо припремили поводом обележавања значајног јубилеја, 50 година од оснивања Друштва (16. април 1972.)
Изложба ће бити представљена у Центру за културу Гроцка – галерији Ранчићева кућа, и трајаће од 15. априла до 10. маја 2022. године.

Свечано отварање ће се одржати у ПЕТАK, 15. АПРИЛА са почетком у 12.00. часова.
Приликом отварања изложбе наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке.
 
У оквиру програма, у амбијенту Ранчићеве куће на отвореном, традиционално ћемо доделити годишње награде и признања за изузетна остварења на заштити, чувању, научној обради, презентовању и популаризацији културних добара, али и представити последњи број Гласника ДKС бр. 45, чије је публиковање суфинансирано од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.
 
Ауторке изложбе „50 за 50“ су Вера Павловић Лончарски, историчар уметности, Kатарина Максимов, архитекта, Маја Ђорђевић, археолог, и Мирјана Ђекић, етнолог. Поставку чини педесет фотографија истакнутих конзерватора – уметничких портрета или кадрова из радних и приватних ситуација; израђених аматерски или професионално; из публикација или приватних колекција - пажљиво бираних са идејом да се представи појединачна особеност сваког приказаног конзерватора, а прати их понека анегдота, сећање на њихове карактере, имена, као и дела.
 
Након свечаности, биће приређен коктел за присутне, а потом за заинтересоване госте уприличена и шетња старом вароши крај Дунава, коју ће водити Зорица Атић, историчар уметности. Обилазак обухвата упознавање са Ранчићевом кућом, спомеником културе који је пример успешне ревитализације, затим шетњу Грочанском чаршијом, заштићеном просторном културно-историјском целином, посету музеолошкој поставци „Легат др Александра Kостића”, и потом знаменитој Касно римској гробници у Брестовику.
 
Срдачан поздрав.
Kатарина Максимов, председница ДKС

Добро дошли!
 
 
 
 
 

 

Повезани садржај