Изложба „ХармониЈА = књиге“ Данијеле Парацки & концерт EJO / Ethno Jazz Orchestra у „Музичкoj башти“

15. септембар 2021.

 

ДАНИЈЕЛА ПАРАЦКИ, самостална изложба ХармониЈА = књиге 

& концерт EJO / Ethno Jazz Orchestra у „Музичкој башти“


Самостална изложба радова ХармониЈА = књигеДанијеле Парацки, отвара се 17. септембра 2021. у 19 сати, у Ранчићевој кући – галерији Центра за културу Гроцка, и представља селекцију радова насталих у две и по деценије стваралаштва ове графичке дизајнерке.

Такође вас ОБАВЕШТАВАМО да је због најављених временских непогода одложен концерт састав EJO / Ethno Jazz Orchestra на летњој сцени варошке Ранчићеве куће у оквиру Летњег музичког програма „Музичка башта 2021“, и то за понедељак 20. септембра у 19.30 часова.

Данијела Парацки – ХамониЈА = књиге – четврт века успешног рада: Изложене публикације у оквиру поставке „Хармонија књиге“, на специфичан начин акцентују смисао дизајна, наглашавајући да се међу неопходним елементима књиге, каталога и монографија, дизајн издваја као посебно упечатљив део чији је задатак да обезбеди квалитетну комуникацију између читаоца и текста. Пратећи највише стандарде дизајнерске праксе, Данијела Парацки нам избором понуђених радова на овој изложби омогућава непосредно сагледавање значаја успешне сарадње дизајнера са аутором текста и уредником књиге. Управо та комуникација и сарадња пружа чврсту повезаност писаног садржаја и визуелног утиска који су предуслов настанка добре књиге.

Кроз педесет реализованих публикација, представљен је процес који се састоји од разговора, учења, истраживања, неслагања, прожимања идеја и померања сопствених граница. Овакав приступ раду тимски је у сваком сегменту обликовања и неопходан у чину стварања, док уједно представља и интимно сагледавање процеса обликовања књиге. Графички дизајн Данијеле Парацки проистекао је из истинског разумевања проблематике текста и критичког промишљања о расположивом илустративном материјалу. 

Отуд име Данијеле Парацки заузима истакнуто место међу онима који се баве графичком опремом књиге. Аутор је дизајна готово 200 публикација и разноврсног графичког материјала за Народни музеј у Београду, Музеј примењене уметности, Галерију САНУ, Музеј Николе Тесле, Археолошки институт у Београду, Музеј науке и технике, Француски институт у Србији, Kреативни центар и друге институције и издавачке куће. Kреирала је визуелни идентитет већег броја значајних музејских поставки у Београду.

ЕЈО / Ethno Jazz Orchestra је домаћи бенд који окупља седам музичара од севера до југа Србије, из Чачка, Суботице, Руме и Kосовске Митровице, чију музику највише описује музика света (World Music). Публици у Ранчићевој кући представиће се обрадама традиционалних песама Балкана, као и ауторским нумерама инспирисаним фјужн џезом, афричком музиком, као и музиком Балкана, зачињеном експериментисањем и са другим музичким жанровима. Бенд ће промовисати и свој први албум „Птица”, који је недавно објавио „ПГП РТС”, најстарија српска дискографска кућа, са осам нумера од којих су четири обраде традиционалних песама Балкана и четири ауторске песме... Птица је симбол за нешто узвишено и духовно, а за ЕЈО љубав, пут, труд и посвећеност да поделе радост стварања.

Чланови састава су: Милица Добрић - вокал и пратећи вокали, Наташа Пејчић - вокал и пратећи вокали, Стеван Милијановић - клавијатуре, Александар Јован Kрстић - флаута, кавал, пратећи вокали, Арманд Месарош - бас гитара, Алекса Милијановић - бубњеви, перкусије, гитара и бас гитара, Александар Алемпијевић - перкусије. ЕЈО у овом саставу постоји од 2017. године, а бенд од 2015. као Ethno Jazz Orchestra..

Напомена: у случају временских неприлика, концерт EJO / Ethno Jazz Orchestra биће одложен и одржан у новом термину.

*Музички програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка је подржан и суфинансиран средствима Републике Србије – Министарства културе и информисања, средствима Града Београда – Секретаријата за културу, као и подршком Општине Гроцка.

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

Повезани садржај

18јануар2023
Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

18 јануар 2023

Групна изложба дечјих радова „ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022“, биће отворена у четвртак, 26. јануара у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.