Изложба „ХармониЈА = књиге“ Данијеле Парацки & концерт EJO / Ethno Jazz Orchestra у „Музичкoj башти“

15. септембар 2021.

 

ДАНИЈЕЛА ПАРАЦКИ, самостална изложба ХармониЈА = књиге 

& концерт EJO / Ethno Jazz Orchestra у „Музичкој башти“


Самостална изложба радова ХармониЈА = књигеДанијеле Парацки, отвара се 17. септембра 2021. у 19 сати, у Ранчићевој кући – галерији Центра за културу Гроцка, и представља селекцију радова насталих у две и по деценије стваралаштва ове графичке дизајнерке.

Такође вас ОБАВЕШТАВАМО да је због најављених временских непогода одложен концерт састав EJO / Ethno Jazz Orchestra на летњој сцени варошке Ранчићеве куће у оквиру Летњег музичког програма „Музичка башта 2021“, и то за понедељак 20. септембра у 19.30 часова.

Данијела Парацки – ХамониЈА = књиге – четврт века успешног рада: Изложене публикације у оквиру поставке „Хармонија књиге“, на специфичан начин акцентују смисао дизајна, наглашавајући да се међу неопходним елементима књиге, каталога и монографија, дизајн издваја као посебно упечатљив део чији је задатак да обезбеди квалитетну комуникацију између читаоца и текста. Пратећи највише стандарде дизајнерске праксе, Данијела Парацки нам избором понуђених радова на овој изложби омогућава непосредно сагледавање значаја успешне сарадње дизајнера са аутором текста и уредником књиге. Управо та комуникација и сарадња пружа чврсту повезаност писаног садржаја и визуелног утиска који су предуслов настанка добре књиге.

Кроз педесет реализованих публикација, представљен је процес који се састоји од разговора, учења, истраживања, неслагања, прожимања идеја и померања сопствених граница. Овакав приступ раду тимски је у сваком сегменту обликовања и неопходан у чину стварања, док уједно представља и интимно сагледавање процеса обликовања књиге. Графички дизајн Данијеле Парацки проистекао је из истинског разумевања проблематике текста и критичког промишљања о расположивом илустративном материјалу. 

Отуд име Данијеле Парацки заузима истакнуто место међу онима који се баве графичком опремом књиге. Аутор је дизајна готово 200 публикација и разноврсног графичког материјала за Народни музеј у Београду, Музеј примењене уметности, Галерију САНУ, Музеј Николе Тесле, Археолошки институт у Београду, Музеј науке и технике, Француски институт у Србији, Kреативни центар и друге институције и издавачке куће. Kреирала је визуелни идентитет већег броја значајних музејских поставки у Београду.

ЕЈО / Ethno Jazz Orchestra је домаћи бенд који окупља седам музичара од севера до југа Србије, из Чачка, Суботице, Руме и Kосовске Митровице, чију музику највише описује музика света (World Music). Публици у Ранчићевој кући представиће се обрадама традиционалних песама Балкана, као и ауторским нумерама инспирисаним фјужн џезом, афричком музиком, као и музиком Балкана, зачињеном експериментисањем и са другим музичким жанровима. Бенд ће промовисати и свој први албум „Птица”, који је недавно објавио „ПГП РТС”, најстарија српска дискографска кућа, са осам нумера од којих су четири обраде традиционалних песама Балкана и четири ауторске песме... Птица је симбол за нешто узвишено и духовно, а за ЕЈО љубав, пут, труд и посвећеност да поделе радост стварања.

Чланови састава су: Милица Добрић - вокал и пратећи вокали, Наташа Пејчић - вокал и пратећи вокали, Стеван Милијановић - клавијатуре, Александар Јован Kрстић - флаута, кавал, пратећи вокали, Арманд Месарош - бас гитара, Алекса Милијановић - бубњеви, перкусије, гитара и бас гитара, Александар Алемпијевић - перкусије. ЕЈО у овом саставу постоји од 2017. године, а бенд од 2015. као Ethno Jazz Orchestra..

Напомена: у случају временских неприлика, концерт EJO / Ethno Jazz Orchestra биће одложен и одржан у новом термину.

*Музички програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка је подржан и суфинансиран средствима Републике Србије – Министарства културе и информисања, средствима Града Београда – Секретаријата за културу, као и подршком Општине Гроцка.

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

Повезани садржај