Изложба акварела "Ритам нереда" отворена је у Ранчићевој кући

10. фебруар 2020.

 

Самостална изложба „Ритам нереда” Данице Веселиновић, уметнице млађе генерације, отворена је у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Упркос распусту, публика свих узраста је уживала и у топлини варошког дома, и у пространству баште Ранчићеве куће. Поставка се састоји од четрдесетак дела малог и средњег формата, која у захтевној акварел техници представљају публици познату и блиску лепоту свакодневних кухињских предмета. Изложбу је отворила директорка установе Зорица Атић, историчарка уметности-кустос, а присутне је поздравила и уметница Даница Веселиновић, пожелевши им добродошлицу.

Спонтана „мртва природа” од шоља, џезви, шерпи и лончића оживљава звуке и топлину дома, бојена у нијансама црног хлеба, домаће кафе, лука, спанаћа, млека... Део је наших живота и домаћих призора, гомила се и расплиће у ритму тренутка. Изразита ликовност постигнута је вештим компоновањем маса и валерским односима водених мрља, дочаравајући патину употребљених судова и присуство живота.

Занимљиво је да су радови заиста осликани природним пигментима добијеним из намирница. Неред приказаног посуђа и топлина мрких тонова преплићу се са топлином традиционалног неимарства здања Ранчићеве куће, у чијој су галерији радови изложени.

У музичком делу вечери наступили су Реља Дедић и Урош Гавриловић, гитара, ученици ОМШ „Невена Поповић” у Гроцкој.

Изложба траје до 25. фебруара.

Фото-албум са догађаја се може погледати на ФБ страници Центра за културу Гроцка, ОВДЕ

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.