Изложба цртежа НА ГРАНИЦИ АПСТРАКЦИЈЕ ауторке Лане Гржетић

11. октобар 2023.

 

Центар за културу Гроцка
Лана Гржетић
Изложба цртежа НА ГРАНИЦИ АПСТРАКЦИЈЕ 
Ранчићева кућа / 19. октобар од 18h / улаз слободан
 

     Отварање самосталне изложбе цртежа „На граници апстракције“ младе хрватске уметнице Лане Гржетић, биће одржано у четвртак, 19. октобра у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.

Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке.

„Класични балет који вежба од своје ране младости је честа инспирација у цртежима и сликама Лане Гржетић. Отуда је људско тело, уз портрете и апстракције, један од најчешћих мотива и неисцрпна инспирација младој уметници. Своју импресију најлакше изражава брзим кроки цртежима како би представила сву лепоту и говор људског тела у одређеном тренутку. Актове бележи хитро, помало фовистички с јако израженом експресивношћу, па јој стога кроки као посебан начин ликовног изражавања највише одговара, приказујући само обрисне линије без пуно детаља. Овај облик изражавања је изазован, јер захтева познавање анатомије људског тела, перспективе и пропорција. Све то говори о вештој руци уметнице и њеним стваралачким способностима, али и о личном доживљају представљеног. На цртежима користи технике и материјале као што су угљен, оловке, туш... или комбиноване технике. А, људско тело осим цртежом приказује и кроз скулптуру, користећи при томе материјале попут камена, бронзе, дрвета и керамике.“, наведено је о делу ауторке у уводној речи каталога На граници апстракције.

Лана Гржетић (1995) рођена је у Ријеци, Република Хрватска. Магистрирала је примењене уметности 2019. године на Академији примењених уметности Универзитета у Ријеци (АПУРИ). Учествовала је на преко двадесет пет колективних изложби, као и на међународним вајарским и сликарским радионицама у Хрватској, Србији и Словенији. Ово јој је трећа самостална изложба. Добитница је десет награда и признања из сликарства и вајарства: 1. Награда на ликовној манифестацији младих „Јесен на Сушаку“, Ријека (2011); 1. Награда италијанске уније „Istria Nobilissima“ у категорији ликовних уметности „Romolo Venucci“ (2021); Награда жирија „Дариа Влахов Хорват“ за реализацију самосталне изложбе у Градској галерији „Fonticus“, Ex tempore Грожњан (2023) итд. Чланица је више уметничких удружења: ХДЛУ (Хрватско друштво ликовних уметника) Истра, УЛУПУХ (Удруга ликовних уметника примењених уметности Хрватске), КИЕ (Креативна индустрија Европе). Бави се скулптуром, сликарством и цртежом. Живи и ствара у Ријеци, Хрватска.

Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Варошка кућа, у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.


Изложба траје до 2. новембра 2023. године.

Добро дошли!

 

 

 

Повезани садржај