Изложба ПУТУЈУЋЕ ШАРЕ СРБИЈЕ Милице Живадиновић и концерт ЖИВА БАШТИНА

10. септембар 2022.

 

Самостална изложба слика и накита „Путујуће шаре Србије“ уметнице Милице Живадиновић биће отворена у петак 16. септембра у 19 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, у оквиру манифестације „Дани европске баштине“. Изложба траје до 3. октобра 2022. године. 

У наставку вечери, од 20 часова у „Музичкој башти“ наступиће водећи традиционални уметници у Србији. Концерт „Жива баштинаизвешће четири барда српске традиционалне музике: Бошко Вујачић, гуслар, Светлана Спајић, извођач традиционалне српске песме, Бокан Станковић и Милош Николић, извођачи на више народних дувачких инструмената.

ПУТУЈУЋЕ ШАРЕ СРБИЈЕ: Уметница Милица Живадиновић инспирацију проналази у традиционалним мотивима Балкана и културном наслеђу Србије - шарама са пиротских ћилима, орнаментима на српским средњовековним фрескама, као и у космичким појавама, позивајући нас кроз своје радове на путовања и снове.

„Стилизоване шаре са чувених пиротских ћилима, транспоноване у аутентичне слике у уљу на платну, као и савремено виђење тог традиционалног мотива у примењеном стваралаштву, чине последње циклусе београдске уметнице Милице Живадиновић, која од 1999. године живи и ствара између Париза и Београда. Пројекат „Путујуће шаре Србије“, обједињује њен еклектичан приступ етнологији, који континуирано негује и по којем је препознатљива у интимним причама, чудесних боја и орнаментике, необичном споју традиционалног и модерног. Тај нови живот пиротских ћилима, односно њихових шара, које носе снажну симболику, овога пута је представљен на начин који је доступан оку и разумевању сваког посматрача из свих крајева света. У Миличином пројекту „Калеидоскоп Србије – Пиротски ћилим“, који је 2019. год добио подршку на конкурсу Министарства културе и информисања, се прожимају стилизовани и анимирани мотиви најлепших шара Пиротског ћилима. Посебан део чине савремена примена шара, у сликарству и примењеној уметности аутора Милице Живадиновић.“, наводи у уводноj речи каталога Маја Живановић, новинар и ликовни критичар.

Милица Живадиновић (1975) рођена је у Београду. Дипломирала је на Академији ликовних уметности у Версају на Одсеку за сликарство, a потом докторирала (2011) на Универзитету Париз 8 у Француској. Докторску тезу „Миодраг Мића Поповић (1923-1996)“ објавила је на француском језику уз подршку Француског националног центра за књигу, која је преведена на српски језик и објављена у издању Orion Arta у Београду (2014) уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Реализовала је бројне самосталне изложбе у Паризу и Србији и учествовала на многобројним колективним изложбама широм Европе. Упоредо са сликарством, бави се и израдом уметничког накита. Године 2013. креирала је своју прву колекцију накита и основала сопствени бренд MITSI-PARIS. Чланица је француског Удружења визуелних уметника Maison des Artistes од 2001. године и Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) од 2008. године. Живи и ради на релацији Париз - Београд од 1999. године.

Концерт ЖИВА БАШТИНА представља пажљиво осмишљени програм четири барда српске традиционалне музике данашњице: Бошка Вујачића, гуслара, Светлане Спајић (извођача традиционалне српске песме), Бокана Станковића и Милоша Николића (извођача на више народних дувачких инструмената). Њихово музичко умеће, искуство и ширина познавања српске традиционалне музике су за дивљење. Јединствен и стручно конципиран програм обухватиће музичко путовање кроз српске крајеве и епохе представљајући спој историјског памћења и уметности. Концерт ће публици представити више елемената нематеријалног културног наслеђа од посебног значаја, а који су на националној листи нематеријалног културног наслеђа али и „живе људске ризнице“ (термин УНЕСКО-а за носиоце нематеријалног културног наслеђа).

*Музички програм Центра за културу Гроцка „Музичка башта 2022“ реализује се подршком Града Београда – Секретaријата за културу.

Улаз је слободан. Добро дошли! 

 

 

 

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.