Изложба ПУТУЈУЋЕ ШАРЕ СРБИЈЕ Милице Живадиновић и концерт ЖИВА БАШТИНА

10. септембар 2022.

 

Самостална изложба слика и накита „Путујуће шаре Србије“ уметнице Милице Живадиновић биће отворена у петак 16. септембра у 19 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, у оквиру манифестације „Дани европске баштине“. Изложба траје до 3. октобра 2022. године. 

У наставку вечери, од 20 часова у „Музичкој башти“ наступиће водећи традиционални уметници у Србији. Концерт „Жива баштинаизвешће четири барда српске традиционалне музике: Бошко Вујачић, гуслар, Светлана Спајић, извођач традиционалне српске песме, Бокан Станковић и Милош Николић, извођачи на више народних дувачких инструмената.

ПУТУЈУЋЕ ШАРЕ СРБИЈЕ: Уметница Милица Живадиновић инспирацију проналази у традиционалним мотивима Балкана и културном наслеђу Србије - шарама са пиротских ћилима, орнаментима на српским средњовековним фрескама, као и у космичким појавама, позивајући нас кроз своје радове на путовања и снове.

„Стилизоване шаре са чувених пиротских ћилима, транспоноване у аутентичне слике у уљу на платну, као и савремено виђење тог традиционалног мотива у примењеном стваралаштву, чине последње циклусе београдске уметнице Милице Живадиновић, која од 1999. године живи и ствара између Париза и Београда. Пројекат „Путујуће шаре Србије“, обједињује њен еклектичан приступ етнологији, који континуирано негује и по којем је препознатљива у интимним причама, чудесних боја и орнаментике, необичном споју традиционалног и модерног. Тај нови живот пиротских ћилима, односно њихових шара, које носе снажну симболику, овога пута је представљен на начин који је доступан оку и разумевању сваког посматрача из свих крајева света. У Миличином пројекту „Калеидоскоп Србије – Пиротски ћилим“, који је 2019. год добио подршку на конкурсу Министарства културе и информисања, се прожимају стилизовани и анимирани мотиви најлепших шара Пиротског ћилима. Посебан део чине савремена примена шара, у сликарству и примењеној уметности аутора Милице Живадиновић.“, наводи у уводноj речи каталога Маја Живановић, новинар и ликовни критичар.

Милица Живадиновић (1975) рођена је у Београду. Дипломирала је на Академији ликовних уметности у Версају на Одсеку за сликарство, a потом докторирала (2011) на Универзитету Париз 8 у Француској. Докторску тезу „Миодраг Мића Поповић (1923-1996)“ објавила је на француском језику уз подршку Француског националног центра за књигу, која је преведена на српски језик и објављена у издању Orion Arta у Београду (2014) уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Реализовала је бројне самосталне изложбе у Паризу и Србији и учествовала на многобројним колективним изложбама широм Европе. Упоредо са сликарством, бави се и израдом уметничког накита. Године 2013. креирала је своју прву колекцију накита и основала сопствени бренд MITSI-PARIS. Чланица је француског Удружења визуелних уметника Maison des Artistes од 2001. године и Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) од 2008. године. Живи и ради на релацији Париз - Београд од 1999. године.

Концерт ЖИВА БАШТИНА представља пажљиво осмишљени програм четири барда српске традиционалне музике данашњице: Бошка Вујачића, гуслара, Светлане Спајић (извођача традиционалне српске песме), Бокана Станковића и Милоша Николића (извођача на више народних дувачких инструмената). Њихово музичко умеће, искуство и ширина познавања српске традиционалне музике су за дивљење. Јединствен и стручно конципиран програм обухватиће музичко путовање кроз српске крајеве и епохе представљајући спој историјског памћења и уметности. Концерт ће публици представити више елемената нематеријалног културног наслеђа од посебног значаја, а који су на националној листи нематеријалног културног наслеђа али и „живе људске ризнице“ (термин УНЕСКО-а за носиоце нематеријалног културног наслеђа).

*Музички програм Центра за културу Гроцка „Музичка башта 2022“ реализује се подршком Града Београда – Секретaријата за културу.

Улаз је слободан. Добро дошли! 

 

 

 

 

Повезани садржај

18септембар2023
Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

18 септембар 2023

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA из Пољске наступиће у петак, 22. септембра у 19.30h у оквиру „Музичке баште“ Ранчићеве куће и манифестације „Дани европске баштине“.