Изложба РАНЧИЋЕВА КУЋА - ПРОШЛОСТ ИЗ КОМШИЛУКА

09. децембар 2019.

 

Археолошка радионица Центра за културу Гроцка и Музеја града Београда

РАНЧИЋЕВА КУЋА – ПРОШЛОСТ ИЗ КОМШИЛУКА

петак 13. децембар у 19 часова

Ранчићева кућа / Мајевичка 9 / Гроцка

Позивамо Вас да у петак, 13. децембра 2019. године у 19 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, присуствујете отварању завршне изложбе Археолошке радионице под називом „Ранчићева кућа – прошлост из комшилука“. Поставка излаже оригиналне археолошке налазе из баште Ранчићеве куће који се чувају у Музеју града Београда.

Приликом отварања поставке наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој.

Ранчићева кућа - ПРОШЛОСТ ИЗ КОМШИЛУКА  

Познато културно добро од великог значаја за државу, варошка Ранчићева кућа настала је почетком 19. века, у време економског процвата Гроцке као седишта нахије. Међутим, 70-тих година прошлог века, приликом радова на реконструкцији Ранчићеве куће, односно земљаних радова у њеном дворишту, установљено је да се ради и о вишеслојном археолошком локалитету...! Поред фрагмената здела и глачаних камених алатки, секира и длета, истиче се један занимљив налаз  антропоморфна фигурина. Пронађени материјал омогућава и праћење континуитета у развоју Гроцке од почетка 15. века до данас, а зна се да је уписана као варош још у 16. веку.

ПРОШЛОСТ ИЗ КОМШИЛУКА – Археолошка радионица

У оквиру Археолошке радионице коју је за ђаке у Гроцкој организовао Центар за културу у сарадњи са Музејом града Београда и ОШ „Илија Гарашанин“, кроз игру и практичан рад основци су прошли сегменте посла археолога у музеју и на терену. Кустоси и археолози су овај пут били ученици четвртих разреда школе у Гроцкој, који су имали узбудљиву прилику да се упознају са основним археолошким појмовима, истраживањима, методологијом рада, као и културном баштином у окружењу. И то на оригиналном археолошком материјалу, студијској збирци археолошког материјала која је пронађена 1974. године у башти Ранчићеве куће, приликом рестаурације овог споменика културе од великог значаја.

Посебну пажњу су млади кустоси посветили управо последњем кораку, презентовању ових налаза, кроз израду археолошких картона, паноа и легенди што је резултирало изложбом „Ранчићева кућа – прошлост из комшилука“.

У оквиру пет археолошких радних тимова кустоси су били: Сташа Раковић, Дуња Суводолац, Катарина Милутиновић, Андреј Илић и Данило Симоновић; Наталија Миленовић, Анастасија Радошевић, Јана Недић, Коста Станимировић, Наталија Пантелић, Лазар Илић, Илија Миленковић, Анастасија Петровић, Михајло Стевановић, Ангелина Игњатовић, Марија Небригић, Јован Лазић, Павле Поповић, Алекса Паунић, Јелена Пантелић, Невена Ђокић и Александар Михајловић, а предводили су их кустоси Музеја града Београда - археолози Драгана Стојић и др Милош Спасић.

*Археолошка радионица Центра за културу Гроцка реализована је подршком Секретаријата за културу града Београда и општине Гроцка.

Улаз је слободан. Очекујемо вас. Добро дошли!

 

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.