Изложба „Ситеанци“ премијерно отворена у Ранчићевој кући

22. новембар 2019.

 

Самостална изложба „Ситеанци“ уметника Предрага Лојанице отворена је у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.Поставку која се по први пут представља публици чини избор од преко 50 дела у категорији портрета, једне од вечних тема уметности.

 

Назив изложбе потиче од скраћенице „Сите“ за уметнички простор Cite international des arts у Паризу и односи се на уметнике који бораве и раде у атељеима париског Cite-а, и који се међусобно тако називају. Аутор, иначе доктор уметности, је у неколико наврата проводио по више месеци у овом резиденцијалном уметничком сазиву, где је инспирисан људима придошлим са свих меридијана и амбијентом „града светлости“ стварао своје сликарске забелешке. Радови су изведени позирањем, у разноврсним техникама на папиру, у живој интеракцији сликара и модела. Повезивању уметности и глобалног савременог тренутка доприноси један детаљ: сваки цртеж је помоћу QR кода повезан са радом портретисаног уметника, чиме се публици презентује и његово стваралаштво.

„Уметник је још у свом магистарском раду 2007. године са темом „Портрет човека“ јасно определио своје интересовање у ликовној уметности, које је потом разрадио и у оквиру докторског пројекта. Тиме је свој ликовни сензибилитет пре више од деценије исказао и усмерио ка интерактивном и психолошком приказу личности и духовности човека. Врсни цртач, уметник овом једноставном и захтевном техником, која суштински представља најстарији, најспонтанији и најслободнији начин ликовног изражавања, пријатељски и непосредно комуницира са портретисаном особом“, наводи историчарка уметности Зорица Атић у уводној речи каталога. Изложба траје до 10. децембра.

Приликом отварања поставке представили су се ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој, Јакша Грбовић, гитара, Елена Мијаиловић, Анђела Петровић,Тара Милосављевић, Јована Цветковић, флаута.

Галерију фотографија са отварања изложбе можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ

 

Повезани садржај

24септембар2020
Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

24 септембар 2020

Гостујућа изложба „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда у Ранчићевој кући и "Дани европске баштине"