Изложба СКИЦЕ ИЗ ЖИВОТА ПОРОДИЦЕ КОСТИЋ

20. новембар 2023.

 

СКИЦЕ ИЗ ЖИВОТА ПОРОДИЦЕ КОСТИЋ
Тајне из породичног албума
Галерија Ранчићева кућа / 25. новембар у 13h
 

Позивамо Вас да присуствујете отварању несвакидашње документарне изложбе, под називом „Скице из живота породице Костић“, која ће бити представљена у суботу 25. новембра у 13 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка (Мајевичка 9, Београд-Гроцка).

Поставка у ванвременском амбијенту Ранчићеве куће, културног добра, доноси до сада невиђену, оригиналну фото-документацију из породичних албума фамилије Костић, њихове личне предмете и знамења, али и карактеристичне цртице из живота ове чувене београдске породице која је значајно утицала на науку, уметност и културу Србије, а коју памтимо по људској величини, постигнућима и делима – проф. др Александра Костића, проф. др Смиљу Костић-Јоксић и Војислава Вокија Костића.
 
Ауторке изложбе су проф. др Нела Пушкаш, хистолог и кустос Зорица Атић, историчар уметности.
 
*Приликом отварања догађаја наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке.

**Догађај ће зачинити и дегустација селектованих вина винарије огледног добра „Радмиловац“ Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, са сунчаних падина грочанског виногорја.
 
Председник Француске Републике их је обоје одликовао највишим признањем, орденом Легије части за научни и стручни допринос медицини.
Приликом отварања изложбе биће представљен и посебан експонат - уз повеље Легија части др Александра Костића и његове супруге Смиље, публика ће имати јединствену прилику да види и оригинални брош са испреплетаним словима BCG, који је председник Француске Републике даровао др Смиљи Костић-Јоксић приликом доделе овог значајног признања, за допринос примени BCG вакцине код одојчади.
У њиховом заједничком животу, дугом преко седам деценија, било је, поред професионалног рада, прегршт успомена и дирљивих тренутака забележених на бројним фотографијама. На изложби Скице из живота породице Костић представљене су углавном оне из међуратног периода. Документарне фотографије из породичних албума чуваних у Ранчићевој кући и летњиковцу у Гроцкој прате експонати – лични предмети и знамења - као и скице из њиховог приватног живота, забележене и овековечене у кратким причама и сликовитим освртима њиховог сина, прослављеног композитора Војислава Вокија Костића.
 
Ове године се навршава и 130 година од рођења и 40 година од смрти Александра Ђ. Костића. Изложба конципирана у духу породичне топлине и љубави која је Костиће дубоко повезивала, јединствена је прилика да шира јавност завири у њихов свакодневни живот.
У незаборавном амбијенту Ранчићеве куће, споменика културе у питорескној Гроцкој, биће представљене фотографије из породичних албума и предмети из збирке коју баштини Легат др Александра Костића у Гроцкој, о коме се стара Центар за културу Гроцка – установа културе општине Гроцка.
 
Несвакидашња и узбудљива поставка, која сликовито приповеда о животу Београда и великанима једног времена, може се погледати у Ранчићевој кући све до 10. јануара 2024. године.

Добро дошли! 

Повезани садржај