Изложба „Великани наше славне прошлости“ у ОШ „Св. Сава“ у Врчину

09. март 2020.

 

ИЗЛОЖБА „Великани наше славне прошлостиу ОШСв. Савау Врчину

Савез „Удружења потомака ратника Србије 1912-1920.“ у сарадњи са ОШ „Свети Сава“ из Врчина и Центром за културу Гроцка у свечаној сали школе-домаћина представља изложбу слика „Великани наше славне прошлости“ сликарке Љиљане Стевановић Рис.

Изложба ће бити свечано отворена у уторак 10. марта у 18 часова у присуству бројних званица.

Пуковник у пензији Љубомир Марковић, председник републичког одбора Савеза потомака ратника Србије 1912-1920 (УПРС), истиче да се овим путем труде да сачувају од заборава историјско благо српског народа. „Сви јунаци овековечени на сликама треба да остану у свести наших потомака“ - каже пуковник. Савез Удружења потомака ратника Србије данас броји око 160.000 чланова.

Ауторка изложених радова Љиљана Стевановић, потомак Солунца деде Миладина, већ више од деценије кичицом чува успомене на великане наше историје. Првом светском рату и ослободилачким ратовима на српским територијама посветила је више од 100 дела, а избор од 25 слика биће изложен у свечаној сали ОШ „Свети Сава“ током марта месеца 2020. године. Изложба је до сада обишла више десетина градова Србије. Ауторка наглашава како се у раду ослања на историјске изворе и друге документе како би могла што верније да документује тренутак: „Славне српске војводе на путу до победе“, „Председници влада земаља савезница на Поликастрону“, „Војвода Радомир Путник и Маршал Фердинанд Фош“, „Чланице страних санитетских мисија са Надеждом Петровић“, „Kраљ Александар и др Арчиблад Рајс“ ... неки су од изложених радова.

Улаз је слободан. Добро дошли!                                                                   

 

 

Повезани садржај

01август2020
"Стваралачка Гроцка" у ПОЛИТИЦИ

"Стваралачка Гроцка" у ПОЛИТИЦИ

01 август 2020

Дневни лист ПОЛИТИКА у оквиру културне рубрике "Синоћ у Београду" доноси вест о групној изложби "Стваралачка Гроцка" у Ранчићевој кући.

01август2020
Стваралачка Гроцка у Ранчићевој кући

Стваралачка Гроцка у Ранчићевој кући

01 август 2020

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, представљена је шеста групна изложба „Стваралачка Гроцка“, која ове године окупља педесет и једног учесника.