Јубилеј ДКС свечано обележен у Ранчићевој кући изложбом „50 за 50"

16. април 2022.

 

Друштво конзерватора Србије је свечаним скупом и изложбом „50 ЗА 50 – ОНИ СУ НАС УЧИЛИ“ у Центру за културу Гроцка - Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за Републику Србију, обeлежило значајан јубилеј, пола века од оснивања Друштва (16. април 1972.).
 
Догађај у старој вароши крај Дунава, познатој по лепоти природе и вредној културној баштини, употпуњен је сунчаним, пролетњим даном и расположеном публиком из свих крајева Србије. Међу присутнима су били представници Министарства културе, Општине Гроцка, Европа Ностра Србије, конзерватори и стручњаци из установа заштите Ниша, Краљева, Ваљева, Смедерева, Новог Сада, Панчева, Зрењанина, Суботице, Сремске Митровице, Београда, Галерије Матице српске, Архива Србије, Куће Павловић, породице представљених конзерватора у оквиру изложбе, и многи други.
 
Скуп су поздравиле у име домаћина Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка и чланица председништва ДКС, и Катарина Максимов, председница Друштва конзерватора Србије, док је 50 година постојања и посвећеног рада на заштити културног наслеђа овом реномираном струковном Друштву честитала Данијела Ванушић, помоћница министрa културе речима:
„Честитам вам јубилеј предане посвећености на заштити културног наслеђа и желим вам да ма колико велики били изазови са којима се суочавате, наставите да истрајно, зналачки и савесно максимално улажете у своје знање и рад и на тај начин учврстите темеље конзерваторске струке на којима ће стасавати будуће генерације заштитара.“
 
У оквиру свечаности, у негованом амбијенту ванвременске баште Ранчићеве куће, традиционално су додељене награде и признања за изузетна остварења на заштити, чувању, научној обради, презентовању и популаризацији културних добара.
Одбор за доделу награда и признања ове године донео је одлуку да ВЕЛИКУ награду ДКС-а заслужено добију др Мирјана Ђекић, етнолог Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин, др Даниела Королија Црквењаков, конзерватор-рестауратор, Академија уметности у Новом Саду, и Милутин Грозданић, виши конзерватор техничар из Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Такође, након две године паузе, Секција архитеката ДКС доделила је награду „Златна мистрија" из фонда оснивача награде Проф. арх. Милорада Димитријевића и то Јелени Филиповић, архитекти конзерватору из Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин за „Главни пројекат претходних истраживања и радова на санацији, конзервацији и заштити зидних структура Врдничке куле".
Представљен је и последњи број Гласника ДKС бр. 45, чије је публиковање суфинансирано од стране Министарства културе.
 
Приликом свечаности, наступиле су ученице ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке, Јована Ђорђевић и Хелена Ђуричић, клавир, са репертоаром којим су недавно освојиле награде на републичком такмичењу.
 
Ауторке изложбе „50 за 50“ су Вера Павловић Лончарски, историчар уметности, Kатарина Максимов, архитекта, Маја Ђорђевић, археолог, и Мирјана Ђекић, етнолог. Поставку чини педесет фотографија истакнутих конзерватора – уметничких портрета или кадрова из радних и приватних ситуација; израђених аматерски или професионално; из публикација или приватних колекција - пажљиво бираних са идејом да се представи појединачна особеност сваког приказаног конзерватора, а прати их понека анегдота, сећање на њихове карактере, имена, као и дела.
 
Након свечаности, за заинтересоване госте уприличена је и шетња старом вароши крај Дунава. Обилазак је обухватио упознавање са Ранчићевом кућом, спомеником културе који је пример успешне ревитализације, шетњу Грочанском чаршијом, заштићеном просторном културно-историјском целином, посету музеолошкој поставци „Легат др Александра Kостића”, и потом знаменитој Касно римској гробници у Брестовику.
 
Изложба представљена 15. априла у Центру за културу Гроцка – галерији Ранчићева кућа, траје све о 10. маја 2022. године. Добро дошли!


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.
 

 

Повезани садржај