„Калем“ и „Стваралачка Гроцка“ у Ранчићевој кући

21. јул 2022.

 

 
Осма „Стваралачка Гроцка“, традиционална групна изложбена поставка која ове године окупља 46 аутора који живе или стварају у крајолику старе вароши, отворена је у Ранчићевој кући, познатом културном добру Србије, седишту Центра за културу Гроцка – установе културе Општине Гроцка.

Изложбу је пред многобројном публиком представила историчарка уметности Зорица Атић, кустоскиња и ауторкa излагачког концепта који у виду годишње изложбене смотре траје од 2015. године:
- Одавно на мапи светске културне баштине, окружење Општине Гроцка поседује изванредне културно-туристичке и излетничке ресурсе, који су резултат вишевековног историјског трајања у плодном крајолику крај моћне европске реке. Својим амбијентима, визурама и природним лепотама, била је дом и инспирација многим народима који су на овим теренима боравили, баш као што је и данас уметницима који на њеном тлу стварају, или живе и раде...“ истакла је Атићева.
 
У 2022. години „Стваралачка Гроцка“ окупља ликовне и примењене уметнике различитих узраста и профила (сликаре, вајаре, илустраторе, иконописце, графичке дизајнере, визуелне уметнике...), као и самоуке ствараоце активне у различитим занатским и креативним дисциплинама (фотографе, дрворесце, сликаре, иконописце, модне креаторе, уметничке столаре...), приказујући разноврсне ликовне и примењене приступе, теме, мотиве и уметничке праксе.
Изложба је продајног карактера и може се погледати све до 28. августа, а установа културе у Гроцкој ради без летње паузе.

У наставку културне вечери, на летњој сцени неговане баште Ранчићеве куће, у оквиру традиционалног програма „Музичка башта“ које је ове године одржао градски Секретаријат за културу, наступио је састав „КАЛЕМ“. Дуо који изводи традиционалну музику Балкана одевену у ауторски, лични приступ. „Калем“ чине академски музичари Стефан Илић (вокал/виолина) и Душан Поповић Липовац (гитара), а одушевљена публика је познате нумере народног мелоса попут „Мој бехаре“, Месече“, „Имам једну жељу“ испратила громким аплаузима.
Музичари су за разгаљену публику у дивном амбијенту свирали и преко планираног програма, а није изостао ни бис.
 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.
 

 

Повезани садржај

06децембар2022
Французи на ликовној радионици ЦКГ у Врчину

Французи на ликовној радионици ЦКГ у Врчину

06 децембар 2022

Полазници Ликовне радионице Центра за културу Гроцка у Врчину током новембра месеца упознали су се са уметношћу два великана светске и француске уметности.

03децембар2022
Опчињеност Дунавом и културном баштином

Опчињеност Дунавом и културном баштином

03 децембар 2022

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, у петак 2. децембра представљени су радови дванаест ликовних и примењених уметника, настали на 24. Ликовној колонији